Historisk arkiv

Mat: Julemat er tradisjonsmat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Julematen står i en særstilling i Norge. Mens folk sør i europa spiser tradisjonsmat til hverdags, er jula vår tid for tradisjonsmat. Det framgår av EU-prosjektet TrueFood.

Mat: Julematen står i en særstilling i Norge. Mens folk sør i europa spiser tradisjonsmat til hverdags, er jula vår tid for tradisjonsmat. Det framgår av EU-prosjektet TrueFood.

– Tradisjonsmat og jul henger så tett sammen for nordmenn fordi det er da vi er sammen med eldre og foreldre, sier Margrethe Hersleth, forsker ved Nofima Mat. - Det er ingen andre høytider som samler generasjonene på samme måten, sier Hersleth. Hun er en av lederne for det europeiske forskningsprosjektet TrueFood, hvor 42 aktører deltar. Hersleth er ansvarlig for forbrukerforskningen i prosjektet. De har kartlagt holdninger til tradisjonsmat i seks europeiske land, og sett på hvordan forbrukerne ser på mulige endringer i disse produktene. – Dette er kunnskap som er viktig for matprodusentene i forhold til kommunikasjon og markedsføring. De må jobbe med de riktige endringene slik at forbrukerne får den maten de vil ha, sier Margrethe Hersleth.

Nordmenns julemattradisjoner
En undersøkelse utført av Research International for Opplysningskontoret for kjøtt i 2007 underbygger funnene som er gjort i prosjektet True Food. Den viser blant annet at:

  • Nordmenns julemattradisjoner har ikke endret seg vesentlig de seneste årene.
  • Ribbe er den retten flest personer spiser på julaften, bortsett fra på Vestlandet der det er pinnekjøttet som regjerer.
  • De fleste spiser julemiddagen sammen med egen familie.
  • Både ribbe og pinnekjøtt blir hovedsakelig handlet inn i dagligvareforretninger.

Mat: Mens folk sør i europa spiser tradisjonsmat til hverdags, er jula vår tid for tradisjonsmat. Det framgår av EU-prosjektet TrueFood.