Historisk arkiv

Landbruk: Brekk på Høylandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder brekk deltok mandag 16. februar på en svært godt besøkt landbrukskonferanse på Høylandet.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder brekk deltok mandag 16. februar på en svært godt besøkt landbrukskonferanse på Høylandet. Økonomien i mjølkeproduksjonen, samdrifter, skogbruk, reindrift og rovviltpolitikken var hovedtemaer.

De tre krisene
- Klima, finansmarkedene og matvaremarkedene har hver for seg nok sprengkraft til fundamentalt å påvirke virkeligheten for verdens befolkning. De tre elementene avhenger av hverandre, og når alle tre er i ubalanse, slik de er i dag, opererer vi i nytt og ukjent terreng, hvor feilnavigering kan få store konsekvenser, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Brekk minte om at verdens befolkning vokser raskt. Innen 2050 kan det  være ni milliarder på jorden. Da må den globale matproduksjonen fordobles.  Allerede i 2030 kan det være en million flere nordmenn. Forutsatt samme gjennomsnitts¬forbruk som i dag, krever dette 20 prosent mer mat.

- Vi må ikke produsere denne maten selv. I en tenkt auksjon om verdens matressurser vil nordmenn fortsatt kunne by høyest, sier Brekk. -  Det er derfor nok av dem som mener at vi kan overlate matproduksjon til andre. Men jeg tror at de som står for slike holdinger blir færre etter hvert som folk tar innover seg den usikre, ustabile tida vi lever i, poengterer landbruks- og matministeren.

Det var svært stor interesse på Høylandet for å diskutere landbrukspolitikk med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD
Det var svært stor interesse på Høylandet for å diskutere landbrukspolitikk med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Plikt og en rett til å produsere mat
- Vår matforsyning kan ikke sikres på bekostning av de mindre kjøpekraftige deler av verdens befolkning. Derfor er det vår moralske plikt å være en del av løsningen, ikke forsterke problemene. Norge har  både en plikt og en rett til å produsere mat til egen befolk¬ning.  Klimadebatten fram til i dag, har i altfor liten grad fokusert på de utfordringer og muligheter som finnes i landbruket, sier landbruks-og matminister Lars Peder Brekk.

Salget av melk og melkeprodukter øker
Det er nå god markedsbalanse for kumelk og at salget av melk og melkeprodukter øker.  iden 1999 har det vært godt over 10 ganger så mange kjøpere som selgere av kumelk-kvote i Nord-Trøndelag, i noen år neste 20 ganger så mange kjøpere.

- Dette vitner om vilje til å satse på melkeproduksjon.  Det var først da denne regjeringa fikk ansvar for jordbruksforhandlingene at melkeproduksjonen fikk et inntektsløft. Referansebruksberegningene viser en prognosert gjennomsnittlig inntektsøkning i melkeproduksjonen på 54 200 kroner i denne regjeringsperioden fra 2006 til 2009, sier Lars Peder Brekk.

Samdrifter
Nord-Trøndelag har hatt en jevn utvikling i antall samdrifter. Fra 1999 til 2008 har det vært en økning fra 62 til 258 samdrifter i fylket. Dette er over en firedobling på 10 år. Bare Oppland og Rogaland har flere samdrifter enn Nord-Trøndelag per i dag.

- Som landbruks- og matminister ønsker jeg samdrifter velkomne. De er en viktig del av norsk landbruk, og det er mange fordeler for bøndene som satser på en slik organisering, sier Brekk.  

Likt produksjonsomfang, likt tilskudd
- Samdrift er en av flere måter bonden kan velge å organisere drifta si på. Jeg mener at utgangspunktet for tilskuddsordningene må være basert på prinsippet om at for likt produksjonsomfang, så skal utmålingen av tilskudd være lik. Dette er et standpunkt jeg og regjeringa deler med Norges Bondelag. Det skal ikke være mulig å være stor i virkeligheten og liten på søknadsskjemaet. Dette må gjelde uavhengig av hvordan man velger å organisere drifta, sier landbruks- og matministeren.

Jeg vil at det skal være opp til bonden selv å velge om han eller hun vil selge, kjøpe, leie, eller inngå i samdrift ut fra hva hun ser som mest hensiktmessig i forhold til ressursene på gården, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Det er rett at Senterpartiet har landbruksministeren, og at det er Lars Peder Brekk som er landbruks- og matminister, slo Audun Østerås fast. Foto: LMD
Det er rett at Senterpartiet har landbruksministeren, og at det er Lars Peder Brekk som er landbruks- og matminister, slo Audun Østerås fast. - Staten, det er du Lars Peder. Heldigvis er det du, sa Østerås.

Alle foto: LMD

Reindriftsame Lars Toven beskrev de store problemene de har med rovvilt-tap. Lars Peder Brekk mente det er et godt stykke igjen før målsettingene om å ha både rovdyr og beitedyr er nådd. Han gjorde rede for tiltak som nå blir gjennomført som forebyggende tiltak, raskere uttak av skadedyr og sikrere bestandsmål. T.v. reindriftsagronom Asle Hasselvold. Foto: LMD
Reindriftsame Lars Toven beskrev de store problemene de har med rovvilt-tap. Lars Peder Brekk mente det er et godt stykke igjen før målsettingene om å ha både rovdyr og beitedyr er nådd. Han gjorde rede for tiltak som nå blir gjennomført som forebyggende tiltak, raskere uttak av skadedyr og sikrere bestandsmål. T.v. reindriftsagronom Asle Hasselvold.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder brekk deltok mandag 16. februar på en svært godt besøkt landbrukskonferanse på Høylandet.