Historisk arkiv

Inn på tunet: Økt livskvalitet med Inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Inn på tunet: - Inn på tunet-tilbud kan bidra til å gi demente økt livskvalitet og livsglede, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. I dag besøkte han Inga Berit Lein som har dagtilbud for demente gjennom Inn på Tunet på Lein Vestre.

Inn på tunet: - Inn på tunet-tilbud kan bidra til å gi demente økt livskvalitet og livsglede, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. I dag besøkte han Inga Berit Lein som har dagtilbud for demente gjennom Inn på Tunet på Lein Vestre.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen besøkte i dag Inga Berit Lein på Lein Vestre. Gården som har hovedproduksjon innen melk, kjøtt og korn har også dagtilbud for demente gjennom Inn på Tunet.

- Inn på tunet-tilbud kan gi demente økt livskvalitet og livsglede, sier Lars Peder Brekk.

Inn på tunet - et løft mot demens 
Målet med å gi demente et tilbud gjennom Inn på Tunet er å skape en meningsfylt hverdag i et stimulerende gårdsmiljø gjennom aktivitet, opplevelser og sosialt samvær. Dagtilbud innenfor landbruket har også vist seg å være en god hjelp for pårørende.

- Forebyggende tiltak er viktig for å opprettholde sosial kontakt og bygge sosiale nettverk. Ulike dagtilbud er svært viktig for at personer med demens fortsatt skal kunne bo hjemme. Det vil også være viktig å utvikle nye former for tilbud beregnet for yngre demente. Inn på tunet bærer bud om nye og alternative veier å gå i framtida,  sier Brekk.

Inn på tunet-løftet
Inn på tunet er tilrettelagte, pedagogiske tilbud på gårdsbruk til alle aldersgrupper. Dette er i hovedsak tjenestetilbud som foregår i nært samarbeid med oppvekst/ skole-, helse/ sosial-, samt arbeids- og velferdssektorene. Bonden er direkte involvert i tilbudet, enten som leder, som utleier eller begge deler. Kjøperen av tjenestene er hovedsakelig kommunen, men kan også være stat og private aktører.
-Inn på tunet kan bidra til å løse viktige samfunnsoppgaver, samtidig som det skapes nye og alternative arbeidsplasser for landbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Den store nasjonale satsingen Inn på tunet-løftet i kommunene fra 2010 -2013 skal styrke arbeidet med tjenesteutviklingen i kommunene, og bevisstgjøre kommunene på tjenester innenfor grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring, sier Brekk.

Det er satt av 5 millioner kroner pr. år over 3 år i årets jordbruksavtale til arbeidet.

Bjarne Håkon Hansen og Lars Peder Brekk mater ender på Lein Vestre gård i dag. Foto: LMD
Bjarne Håkon Hansen og Lars Peder Brekk mater ender på Lein Vestre gård i dag. Foto: LMD

Om Lein Vestre gård
Inga Berit Lein, kjent fra TV-programmet ”Jakten på kjærligheten”, driver gården Lein Vestre sammen med Svein Jarle Bjørnås. Hovedproduksjon er melk, kjøtt og korn. Gården har også en del smådyr. Siden 2005 har de også hatt tilbudet Gården Som Pedagogisk Ressurs. I august 2007 begynte Arken (dagtilbud for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Verdal) å besøke gården jevnlig. I 2008 inngikk gården samarbeid med Verdal bo- og helsetun, og fikk i 2008 10 dagsbesøk av demente.

Inn på tunet: - Inn på tunet-tilbud kan bidra til å gi demente økt livskvalitet og livsglede, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.