Historisk arkiv

Jordvern: Kommunene må ta ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: - Det er helt uakseptabelt at det fortsatt bygges ned 7-8000 dekar av den beste dyrka jorden hvert år, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han var blant hovedinnlederne på Ordførerkonferansen 2009, i Oslo i dag.

Jordvern: Regjeringen har satt et ambisiøst mål for vern av dyrka jord. - Det er helt uakseptabelt at det fortsatt bygges ned 7-8000 dekar  av den beste dyrka jorden hvert år. Dette er jord som antakeligvis kan brødfø opptil 8-10 000 mennesker årlig, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han var blant hovedinnlederne på Ordførerkonferansen 2009, i Oslo i dag.

- De kommuner som i dag tillater at den beste matjorda bygges ned, påtar seg et stort ansvar overfor framtidige generasjoner. Summen av vurderinger og beslutninger som gjøres av administrasjon og politikere i kommunene på dette feltet betyr enormt mye, sier Lars Peder Brekk.

- Selv om nedbyggingstakten har gått noe ned de siste årene, så er det helt uakseptabelt at det fortsatt bygges ned 7-8000 da av den beste dyrka jorden hvert år. Dette er jord som antakeligvis kan brødfø opptil 8-10 000 mennesker årlig. Vi kan ikke og skal derfor ikke fortsette nedbygging av matjord i stor stil. 

     

Jordvern: - Selv om nedbyggingstakten har gått noe ned de siste årene, så er det helt uakseptabelt at det fortsatt bygges ned 7-8000 da av den beste dyrka jorden hvert år, sa Lars Peder Brekk under sitt innlegg på Ordførerkonferansen i dag. Foto: LMD.

- Regjeringen har satt et ambisiøst mål for vern av dyrka jord. Jeg forventer at kommunene tar sin del av ansvaret og tar større jordvernhensyn i arealplanleggingen, sier Brekk. Jeg forventer også at kommunene bruker kommuneplanen aktivt og ser arealdisponeringen helhetlig og ikke som en bit-for-bit-politikk gjennom dispensasjoner. Det interkommunale samarbeid på området må styrkes slik at større regioner kan ses i sammenheng, sier landbruks- og matministeren.

Jordvern: Regjeringen har satt et ambisiøst mål for vern av dyrka jord.