Historisk arkiv

Landbruk og mat: Brekk til 150-årsmarkering for UMB

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk og mat: Imorgen deltar landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på åpningsarrangementet for UMBs 150-års jubileum på Ås, sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Landbruk og mat: Imorgen deltar landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på åpningsarrangementet for UMBs 150-års jubileum på Ås, sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. Brekk legger i sin tale vekt på UMBs rolle som sentral premissgiver for utvikling og forming av det norske samfunnet. 

I 1859 tok seks lærere imot de første 30 studentene til ”Den høiere Landbruksskole paa Aas”. I dag tar 450 lærere imot 3100 studenter. I 2009 skal 150 år med undervisning, opplysning og forskning feires. Universitetet for biovitenskap og miljø (UMB) ønsker velkommen til åpningsarrangement og feiring den 9. januar. 

Program for markeringen:
Tid: Kl. 15.45 den 9. januar 2008
Sted: Ved Urbygningen på UMB, Ås

  • Velkommen ved Rektor Knut Hove ved UMB
  • Hilsen ved landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland
  • Studentenes eget musikkorps Blæsten skaper jubileumsstemning, med nykomponert korfanfare ved komponisten Edvin Østergaard, ansatt på UMB.
  • Fyrverkeri som gave fra vertskommunen Ås. Varaordfører Marianne Røed har med seg, i følge de pyroteknisk sakkyndige, det mest spektakulære fyrverkeri som noen gang er sendt opp i kommunen.  
  • Belysning av Urbygningen settes på for første gang. Med landskapsarkitektenes kompetanse innen lysdesign har man nå lyssatt Urbygningen, den meste sentrale bygningen på området. 

Ærverdig institusjon i stadig endring
I 1997 fylte UMB 100 år som vitenskapelig institusjon. I 1897 fikk høgskolen fem studieretninger og nå ble forskning en viktig del av virksomheten. Dermed er UMB Norges nest eldste institusjon for høyere utdanning og forskning.

I 2005 gikk Norges landbrukshøgskole over til å bli Universitetet for miljø- og biovitenskap. Med det signaliserte institusjonen at man tilpasset seg det samfunnsoppdraget politikerne har gitt alle utdannings-institusjonene - lever kandidater som markedet etterspør og samfunnet har behov for. Overgangen til universitetet innebærer også en større faglig bredde. Og med overgangen til universitet ble det som tidligere ble omtalt som ”høgskoleområdet” endret til ”campus”. Med flyttingen av Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet til Ås og etableringen av et nytt universitet, vil aktiviteten fortsette å øke. 

      
Landbruk og mat: Fra Campus på Ås. Foto: lmd
Landbruk og mat
: Fra Campus på Ås. Foto: LMD

Landbruk og mat: Imorgen deltar landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på åpningsarrangementet for UMBs 150-års jubileum på Ås.