Historisk arkiv

Mat, klima og forbruker på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk var blant innleder under dagens lansering av ”Den store norske klima- og miljøundersøkelsen 2008 - Kravene fra forbrukerne og hvordan din virksomhet bør møte disse”.

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holdt innlegg om klima, mat og forbruker i dag på Synovate og CICEROs seminar i Oslo i anledning lanseringen av ”Den store norske klima- og miljøundersøkelsen 2008 - Kravene fra forbrukerne og hvordan din virksomhet bør møte disse”.

- Det er verdifullt å få et innblikk i ”folk flests” oppfatning av viktige samfunnsspørsmål, slik denne Synovate-undersøkelsen gir oss, sier Brekk.

Han sa videre at landbrukets oppgave er å produsere det forbrukerne vil ha. Derfor er det viktig å få oversikt over hvilke ønsker og behov forbrukerne har. Samtidig kan slike undersøkelser brukes til å finne nye løsninger og nye allierte i arbeidet med å løse de store samfunnsproblemene.

Stortingsmelding om klima
Brekk påpekte videre at Landbruks- og matdepartementet har fått innblikk i undersøkelsen for en stund siden, og har brukt den i arbeidet med stortingsmeldingen om klima, landbruk og mat som departementet holder på å skrive, og som skal legges frem til våren. Meldingen er en del av regjeringens bidrag til å møte klimakrisen.

- Hele matverdikjeden har sine utfordringer i forhold til klimautslipp, men samtidig er landbruket også en viktig del av løsningen, fortsatte Brekk. - I stortingsmeldingen skal vi utrede og foreslå tiltak som gjør at vi kan øke matproduksjonen, samtidig som vi skal arbeide for at utslippene per enhet går ned.

Må vise samfunnsansvar
Statsråden understreket at skal vi finne klimaløsninger som virker, må vi ha evne å se, utvikle og gjøre helhetlige grep slik at landbruks- og matproduksjonen skjer på en mest mulig klimavennlig måte. Hele matverdikjeden må vise samfunnsansvar gjennom å redusere utslippene av klimagasser. Råvarer må produseres, foredles, transporteres og forbrukes på en bærekraftig måte og avfallet fra verdikjeden må reduseres og brukes som ressurs.

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk var blant innlederne under dagens lansering av ”Den store norske klima- og miljøundersøkelsen 2008 - Kravene fra forbrukerne og hvordan din virksomhet bør møte disse”.