Historisk arkiv

Utmark: Viktig global ressurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Utmark: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holdt i dag åpningsinnlegget på landsmøtet i Utmarkskommunenes Sammenslutning. - Denne organisasjonen representerer bygdelag og distrikter som gjennom århundrer og generasjoner har levd av og med norsk natur, sier Lars Peder Brekk.

Utmark: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holdt i dag åpningsinnlegget på landsmøtet i Utmarkskommunenes Sammenslutning. - Det finnes ikke mer fornuftige måter å øke verdens matproduksjon på enn at alle land tar i bruk de produksjonsressursene de har. I Norge betyr det kyr og sauer på eng og utmark. Det betyr uttak av fisk og vilt og bærekraftig reindrift, sier Brekk.

- Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) representerer bygdelag  og distrikter som gjennom århundrer og generasjoner har levd av og med norsk natur. De har kunnskaper, erfaringer og holdninger til fornuftig og balansert naturforvaltning som det er viktig at vi har med oss videre, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- USS har et ståsted og perspektiv som skiller seg fra toneangivende kretser som nå ofte får dominere i kampen om oppmerksomhet og innflytelse på dette feltet. Det er derfor viktig at utmarkskommunene blir hørt og får være med å påvirke den framtidige forvaltningen og bruken av naturressursene, sier Brekk.

- Utmarkskommunene forvalter en viktig ressurs på vegne av oss alle. Tidligere har mulighetene til å bruke av ressursene i utmarka vært livsviktig for den enkelte i trange tider. Men aldri har bruken av utmarka vært viktigere for hele det globale samfunn enn den er i dag, understreket sandbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Verden står nemlig overfor store og dramatiske utfordringer.

Klimaendringene, finanskrisen og problemer med verdens matforsyning har hver for seg nok sprengkraft til fundamentalt å påvirke virkeligheten for verdens befolkning. Når alle disse elementene er i ubalanse, slik de er i dag, opererer vi i nytt og ukjent terreng, hvor feilnavigering kan få store konsekvenser, sier Brekk.

Utmark: Fra dagens møte, leder i Utmarkskommunenes Sammenslutning, Vigdis Hjulstad Belbo og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD.
Utmark: Fra dagens landsmøte, leder i Utmarkskommunenes Sammenslutning, Vigdis Hjulstad Belbo og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD.

Utmark: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holdt i dag åpningsinnlegget på landsmøtet i Utmarkskommunenes Sammenslutning.