Historisk arkiv

Bøensæter - autentisk husmannsmiljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er ikke tilfeldig at TV2 valgte Bøensæter i Aremark som innspillingssted for en av Farmen-seriene. Til disse seriene jaktes det på godt bevarte, historiske landbruksmiljøer. På Bøensæter finnes godt bevarte husmannsplasser i skogsmiljø og artsrik slåttemark.

Det er ikke tilfeldig at TV2 valgte Bøensæter i Aremark som innspillingssted for en av Farmen-seriene. Til disse seriene jaktes det på godt bevarte, historiske landbruksmiljøer. På Bøensæter finnes godt bevarte husmannsplasser i skogsmiljø og artsrik slåttemark. Med dette avsluttes presentasjonen av de 22 utvalgte kulturlandskap i Norge i Naturmangfoldåret 2010.

Bøensæter - Aremark

Det utvalgte kulturlandskapet Bøensæter omfatter flere husmannsplasser i skogsmiljø, godt avskjermet fra moderne bebyggelse, driftsformer og trafikk.

Hagemark og slåtteenger
Området består av husmannsplassene Bøensæter, Knatterød, Laggarholtet og Størholtet. På de tre førstnevnte finnes intakt og representativ bebyggelse fra tidsrommet 1900-1930. Kulturlandskapet er omgitt av skog og lave åsdrag, og er dominert av hagemarker og slåttenger.

Bebyggelsen danner et åpent klyngetun omkring skolestua, med utsyn over Bøensætertjernet. Terrenget er småkupert, og kulturlandskapet bølger mellom knauser og rydningsrøyser, lave engsletter og små bekkedaler. Vegetasjonsbildet har et tydelig hagemarkspreg som følge av langvarig beiting og rydding, med innslag av einer, nyperose, bjørk og varmekjære treslag. Utvalgte deler av innmarka slås, og framstår som urterike slåttenger, med bl.a. arter som solblom, bakkesøte, griseblad, marinøkkel, blåfjær, knegras, kattefot, jonsokkoll og nattfiol. Det foregår en løpende kartlegging av floraen i både enger og beiter.
 

Bøensæter Aremark slåtteeng

Opplevelse
Bøensæter er en kommunal eiendom, og stedet er blitt viden kjent gjennom TV-serien ”Farmen”. I 2009 ble det her spilt inn en tysk realytiserie med fokus på moderne menneskers møte med ”villmark”. Nå er stedets egenart og kulturlandskap satt i høysetet. Bøensæter er åpen for publikum. Man får oppleve hagemarker med beitedyr og artsrike blomsterenger på nært hold. Rundt slutten av juli blir det arrangert slåttetreff.

Bøensæter - Aremark
Alle foto: Monika Olsen. 

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet har i fellesskap plukket ut 22 landskapsområder med minst ett i hvert fylke som har fått statusen Utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Statens landbruksforvaltning, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning har vært sentrale i prosessen. De ulike områdene er plukket ut fordi de har store verdier knyttet til biologisk mangfold og kulturminner og kulturmiljøer, og fordi grunneierne og andre aktører satser på å ta vare på dem som viktige kulturlandskap. Dette innebærer å holde i hevd driftsmetoder med slått og beiting og også bevaring av bygninger og andre tekniske innretninger. De utvalgte områdene skal til sammen representere varierte kulturlandskapstyper i Norge. Det er satt av 14 millioner kroner på statsbudsjettet for 2010 for å stimulere til spesielle skjøtselstiltak i disse områdene.

I Naturmangfoldåret presenterer departementene de utvalgte kulturlandskapene og den skjøtselen som er nødvendig for å opprettholde det biologiske mangfoldet i disse landskapene.