Historisk arkiv

Brekk maner til mer skogplanting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk maner norske skogeiere til å plante mer. Han mener planteinnsatsen minst må dobles. På Skog og Tre 2010 varslet han tettere oppfølging av skogeiere som ikke følger sine lovpålagte oppgaver om å legge til rette for en ny generasjon etter hogst.

- Foryngelsesfeltkontrollen har i flere år vist at om lag 40 prosent av foryngelsesarealet har underoptimal tetthet. Aktivitetsstatistikken fra skogfondsregnskapet til den enkelte skogeiendom, viser også misforhold mellom nivået på granavvirkning og etterfølgende planteaktivitet, sa Brekk i sitt foredrag til Skog og Tre. Han viste til at han nylig er blitt informert om at flere enn tidligere antatt unnlater å forynge hogstfelt.

Vil følge opp saken
- Eksempelvis har 1800 skogeiere avvirket mer enn 500 kubikkmeter gran i perioden 2006-2007 uten at det er registrert etterfølgende planting. Samlet volum av denne avvirkningen utgjør 1,5 millioner kubikkmeter grantømmer. Det er grunn til å tro at dette omfatter betydelige arealer med forsømt planting som er i strid med foryngelsesplikten.
Han varslet samtidig at han vil følge opp denne saken ut over høsten for å snu trenden så fort som mulig.

     Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk maner norske skogeiere til å plante mer. Foto: LMD

Brev til fylkesmennene
- I første omgang sender jeg et brev til fylkesmennene der jeg peker på behovet for økte kontroller og krav om håndhevelse av regelverket. Deretter vil jeg få nedsatt en liten gruppe der SLF skal stå sentralt og der skogeierorganisasjonene, Skog og landskap, Skogbrukets kursinstitutt og andre gode krefter må hjelpe oss med både å styrke kontrollopplegget og vurdere hvordan denne utviklingen kan snus fort, sa Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk maner norske skogeiere til å plante mer.