Historisk arkiv

Få liv i kjøkkenhagen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Søndag 22. august er den internasjonale kjøkkenhagedagen. Verden over setter hageentusiaster fokus på kjøkkenhagens mange gleder. Også for mange nordmenn er blomster, planter og arbeid i hagen en viktig fritidssyssel. Landbruks- og matministerminister Lars Peder Brekk peker på kjøkkenhagens betydning for folk og miljø.

- Kjøkkenhagen er et viktig bidrag både til matproduksjon og sunn livsstil. Ved å dyrke vår egen mat på en miljøriktig måte sikrer vi at det vi får i oss er fritt for fremmedstoffer og kjemikalier, og vi sparer miljøet. Og hjemmedyrket mat smaker ekstra godt!

Den internasjonale kjøkkenhagedagen er et initiativ fra Kitchen Gardeners International, et forbund av kjøkkenhageentusiaster verden over. I Norge markerer også Bioforsk Økologisk dagen ved å invitere til åpen dag med omvisning i hagen på Tingvoll. Her kan du få tips om hva du kan bruke grønnsaker og planter fra hagen til.

     Barn i kjøkkenhage
Barn i kjøkkenhage. Foto: LMD

Brekk oppfordrer til økt bevissthet rundt kjøkkenhagens mange gleder og helsefremmende sider. Særlig positivt er det at det i mange barnehager satses på dyrking av grønnsaker, frukt og bær. I samarbeid med Hageselskapet laget Landbruks- og matdepartementet i 2006 veiledere til grønnsaksdyrking og fruktdyrking i barnehagen.

- Å dyrke grønnsaker, frukt og bær er inspirerende for barn så vel som voksne, og slik erfarer barna hvor maten kommer fra og hvordan den er dyrket frem. Flere kjøkkenhager vil gi flere bevisste og miljøorienterte forbrukere, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Se veilederene utarbeidet av Landbruks- og matdepartementet og Hageselskapet: