Historisk arkiv

Landbruk: Nye tiltak for å redusere ulykker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruket er belastet med mange ulykker og yrkeslidelser. Et nytt samarbeidsforum og påbudt bruk av setebelte i traktor på offentlig vei er to av flere tiltak som foreslås for å redusere antall ulykker i landbruket.

Landbruk: Landbruket er belastet med mange ulykker og yrkeslidelser. Et nytt samarbeidsforum og påbudt bruk av setebelte i traktor på offentlig vei er to av flere tiltak som foreslås for å redusere antall ulykker i landbruket.

Tall fra Arbeidstilsynet viser at det i perioden 1999-2008 omkom 120 personer etter arbeidsskader i landbruket. Omgang med store maskiner, traktor spesielt, og store dyr er viktige årsaker til alvorlige ulykker.

For å redusere risikoen for arbeidsrealterte ulykker og lidelser har det i mange år blitt arbeidet for å bedre HMS-arbeidet i landbruket. Likevel har ikke dette bidratt til noen dokumenterbar nedgang i det relative antallet ulykker, og oppslutningen om Landbrukets HMS-tjeneste endret seg lite de siste årene.

    Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Landbruk: - Jeg mener det er viktig å skaffe mer kunnskap om ulykker og yrkesskader i landbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Foto: Torbjørn Tandberg

Alle må ta ansvar
- Det er svært mange aktører som jobber med HMS-tiltak i landbruket. Jeg mener disse er for dårlig koordinert, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Forslaget om å etablere et forpliktende nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket vil jeg derfor følge opp. - Jeg mener også at det er viktig å skaffe mer kunnskap om ulykker og yrkesskader i landbruket. Landbruket skal være en god og attraktiv arbeidsplass. Dette betyr at alle må ta ansvar, spesielt er det viktig at næringsaktørene selv har en positiv og aktiv holdning til HMS-arbeid på gården, sier Brekk.

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra bl.a. Landbruks- og matdepartementet, Norge Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag kommer nå med anbefalinger om tiltak som kan bidra til å bedre HMS-arbeidet i landbruket og på den måten redusere antall ulykker og yrkeslidelser. Det anbefales blant annet at det etableres et forpliktende nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket, at LMD bør ta initiativ til at bruk av setebelte blir påbudt ved bruk av traktor på offentlig vei og at forskning på HMS i landbruket prioriteres.

Landbruk: Et nytt samarbeidsforum og påbudt bruk av setebelte i traktor på offentlig vei er to av flere tiltak som foreslås for å redusere antall ulykker i landbruket.