Historisk arkiv

Brekk på Bondelagets årsmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Inntektsøkningen per årsverk under denne regjeringen er over dobbelt så høy som de første 5 årene etter opptrappingsvedtaket i 1975, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han i dag talte til Bondelagets årsmøte. Brekk understreket at arbeidet med å legge til rette for bedre bondeinntekter også må ha et utviklingsperspektiv.

– Slik det politiske landskapet er, mener jeg den jordbruksavtalen vi har inngått i år er god, sa Brekk. - Avtalen løfter nettoinntekten per årsverk i jordbruket med om lag 25.000 kroner (over 10 prosent) i 2012 i forhold til det nivået som var beregnet i 2011, før forhandlingene, sa Brekk. Han understreket at dette er nettoinntekt. – Inntektsøkningen kommer etter at en prognosert kostnadsvekst er dekket inn, sa landbruks- og matministeren.

Matvaresektoren trenger konkurransekraft. – Derfor valgte Regjeringen å legge avvikling av matproduksjonsavgiften fra 2012 som en premiss for forhandlingene, sa Brekk.

Utviklingsperspektiv
– Arbeidet med å legge til rette for bedre bondeinntekter må også ha et utviklingsperspektiv, understreket Lars Peder Brekk. – Det må gjøres avveininger mellom inntekt i dag og større inntektsmuligheter i morgen. Det er ikke greit å kutte grovt og systematisk i alt som ikke utbetales direkte og flytte det til arealtilskudd, sa han. Brekk oppfordret bøndene til å bruke den innsparte tiden ny teknologi gir til å utvikle bedriften. – Prioriter utviklingsdelen av næringsavtalen høyere. Nye produkter og tjenester gir nye inntektsmuligheter, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og i Norges bondelag, Nils T. Bjørke på Bondetinget 2011
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og leder i Norges bondelag, Nils T. Bjørke på Bondetinget 2011. Foto: Landbruks- og matdepartementet