Historisk arkiv

Brekk utlyser trebrukskonkurranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer arkitektur- og landskapsarkitekturstudenter til konkurranse i utendørs trebruk. Gulroten for de beste forslagene er at disse skal bygges opp og stilles ut i Spikersuppa i Oslo sentrum når det arrangeres ministerkonferanse for alle Europas skogministere i juni.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer arkitektur- og landskaps-arkitekturstudenter til konkurranse i utendørs trebruk. Gulroten for de beste forslagene er at disse skal bygges opp og stilles ut i Spikersuppa i Oslo sentrum når det arrangeres ministerkonferanse for alle Europas skogministere i juni.

– Jeg ønsker å oppmuntre studentene til å utvikle sin bruk av tre i utendørs konstruksjoner og fasader, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han annonserte konkurransen under et besøk på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i dag. Der stod nettopp økt bruk av tre i bygg på dagsorden. Brekk viser til at det både er næringspolitisk og klimapolitisk rett å tenke økt trebruk. Det endelige regelverket blir fastsatt i løpet av nær framtid. Juryen skal ha medlemmer fra Norske Arkitekters Landsforbund, Norske Landskapsarkitekter, Trefokus og Landbruks- og matdepartementet.

- Når skog vokser bindes karbon. Så lenge trevirket er friskt, forblir dette karbonet bundet. Klimaproblemet skyldes at vi frigjør for mye karbondioksid og andre klimagasser at det hoper seg opp i atmosfæren. Karbonopptaket knyttet til tilveksten i norske skoger tilsvarer årlig bortimot hele Norges klimagassutslipp. Trekker vi fra den skogen som hogges hvert år, samler skogen likevel opp karbon tilsvarende om lag halvparten av Norges klimagassutslipp. Den eneste måten å gjøre skogen bedre i stand til å fange opp karbon på, er å drive et aktivt skogbruk, sa Brekk til ansatte og studenter.

    

 

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.v.) ble orientert om Arkitektur- og designhøgskolens satsing på trebruk av instituttstyrer Børre Skodvin (i midten) og rektor Karl-Otto Ellefsen.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.v.) ble orientert om Arkitektur- og designhøgskolens satsing på trebruk av instituttstyrer Børre Skodvin (i midten) og rektor Karl-Otto Ellefsen.

Mer samarbeid
Han manet til økt samarbeid mellom alle som har en rolle å spille i norsk byggesektor – fra skogeiere, via treindustri og entreprenører til arkitekter.

– Trebruk er viktig for sysselsetting og økonomisk verdiskaping i mange lokalsamfunn, sa Brekk og viste til at dette gjelder for store deler av samfunnet. Han viste også til at norsk treindustri er verdensledende innen viktige teknologiområder som limtre.

– Det ligger mange muligheter til utvikling av treprodukter framover, og særlig til boligformål både i bygg og interiør, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Instituttstyrer Børre Skodvin (t.v.) viste landbruks- og matminister Lars Peder Brekk rundt i verkstedene som blant annet blir brukt til å utvikle studentenes sans for trebruk.
Instituttstyrer Børre Skodvin (t.v.) og rektor Karl-Otto Ellefsen (i midten) viste landbruks- og matminister Lars Peder Brekk rundt i verkstedene som blant annet blir brukt til å utvikle studentenes sans for trebruk.
Begge foto: LMD.