Historisk arkiv

Elisabeth Holand er kåret til Årets unge bonde 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminster Lars Peder Brekk kåret 16. november Årets unge bonde 2011. Vinneren av tittelen Årets unge bonde 2011, Elisabeth Holand er 31 år og kommer fra Vestvågøy kommune i Nordland.

Landbruks- og matminster Lars Peder Brekk kåret 16. november Årets unge bonde 2011. Vinneren av tittelen Årets unge bonde 2011, Elisabeth Holand kommer fra Vestvågøy kommune i Nordland. 
    
Elisabeth Holand er 31 år og driver gård med melk- og storfeproduksjon i tillegg til produksjon av poteter i Vestvågøy i Nordland. Hun har aktive dager med både gårdsarbeid og familie, i tillegg har hun et stort engasjement for landbruket og har tatt på seg flere tillitsvern i landbrukets organisasjoner. Elisabeth mener at landbruket er svært viktig å kjempe for, fordi dette er krumtappen for sysselsetting og bosetting i distrikts-Norge.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Elisabeth Holand, Årets unge bonde 2011 under kåringen på Ås

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Elisabeth Holand, Årets unge bonde 2011 under kåringen på Ås (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Fra juryens begrunnelse:
– Vinneren av Årets unge bonde 2011, Elisabeth Holand, er et sunt forbilde med et bredt engasjement for landbruk og det hun driver med. Som del av en ny generasjon bønder, kombinerer hun et spennende yrkesvalg med et aktivt familieliv og betydelig samfunnsengasjement. Holand har et glødende engasjement for landbruket og tar selv grep for å tilegne seg nødvendig kunnskap for å drifte på best mulig måte. Elisabeth Holand har også vist at hun takler utfordringer på en forbilledlig måte. Holand har flere tillitsverv i landbrukets organisasjoner, og er også svært aktiv i lokalpolitikken, sier juryen i sin begrunnelse.  

Juryen besto av landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, leder i Norges Bygdeungdomslag Inger Johanne Sveen, kommunikasjonsdirektør Margaret Brusletto i McDonalds Norge, sjefredaktør Mari Velsand i Nationen og studiedirektør ved UMB Ole-Jørgen Torp.

Om Årets unge bonde
Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Kåringen av Årets unge bonde inngår i Norges bygdeungdomslags kampanje Grønn utdanning, et samarbeidsprosjekt mellom NBU og McDonalds Norge. Landbruks- og matdepartementet har støttet prosjektet økonomisk.

Mat går aldri av moten
Kåringen av Årets unge bonde 2011 fant sted på Studentersamfunnet på Ås onsdag 16. november, etter en landbrukspolitisk debatt.

– Mat går aldri av moten, sa landbruks- og matminister Brekk under debatten.  

– Vi plikter å legge til rette for å produsere så mye som mulig av vår egen mat – i dag og i framtida. Det betyr at vi må utnytte bedre både naturressurser og de menneskelige ressurser, sier Brekk. 

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk hadde møte med de 5 finalistene til Årets unge bonde 2011 tidligere på dagen. Fra venstre: Markus Heiberg fra Tana, Einar Kverneggen fra Tynset, John Gaute Lunden fra Grimstad, Lars Peder Bredd, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Lofoten og Katrine Hesnes Jarnes fra Grimstad.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk hadde møte med de 5 finalistene til Årets unge bonde 2011 tidligere på dagen. Fra venstre: Markus Heiberg fra Tana, Einar Kverneggen fra Tynset, John Gaute Lunden fra Grimstad, Lars Peder Bredd, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Lofoten og Katrine Hesnes Jarnes fra Grimstad. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)