Historisk arkiv

Fortsatt levende bygder forutsetter endringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Vi må sørge for å produsere all den maten vi er i stand til, på egen matjord. Det sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i sin innledning på Agro Hordaland i Bergen.

- Vi må sørge for å produsere all den maten vi er i stand til, på egen matjord. Det sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i sin innledning på Agro Hordaland i Bergen. - Så lenge det finnes mennesker, finnes det et marked for mat.
Dette er noe av bakteppet for meldinga som nettopp trekker opp langsiktige perspektiver påpekte Brekk.

Brekk viste til flere store norske bransjer som er blitt hentet inn av utviklingen. Han nevnte både seilskuter, gruveindustrien og oljeindustrien.

- På slutten av 1800-tallet kom dampmaskina og utraderte seilskutene. På Kongsberg og Røros er bare hullene i fjellet, museene og minnene igjen etter gruveindustriens storhetstid. Målet for landbrukspolitikken er levende bygder og et levedyktig landbruk over hele landet – og selvsagt da også Hordaland sa Brekk da han innledet om muligheter og utfordringer for landbruket i Hordaland, sa Brekk og advarte mot å tro at dette lar seg løse uten endringer.

- For både den teknologiske, kulturelle og samfunnsmessige utviklingen vil være der. Det finnes alltid noen som er interesserte i å ta i bruk ny teknologi eller nye løsninger for å organisere virksomhet. Hvis ikke landbruket er med på slike tilpassinger, er risikoen mye større for å havne i seilskutenes posisjon, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Foto: Torbjørn Tandberg)