Historisk arkiv

Munn- og klauvsjuke påvist hos villsvin i Bulgaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bulgarske myndigheter melder om at det er påvist munn- og klauvsjuke på tre villsvin i grensetraktene mot Tyrkia. Det har vært flere utbrudd av munn- og klauvsjuke hos tamsvin i Tyrkia i løpet av 2010.

Bulgarske myndigheter melder om at det er påvist munn- og klauvsjuke på tre villsvin i grensetraktene mot Tyrkia. Det har vært flere utbrudd av munn- og klauvsjuke hos tamsvin i Tyrkia i løpet av 2010. Sjukdommen kan se ut til å være spredd fra tamme husdyr til villsvin. Dette øker risikoen for at sykdommen kan spres til villsvin i andre deler av Europa. EU iverksatte i går ettermiddag sikkerhetsvedtak mot Bulgaria.

Risiko for introduksjon av smitte til Norge vurderes fortsatt som meget lav, men Mattilsynet følger sjukdomsutviklingen nøye. Viruset smitter ikke til folk og konsum av kjøtt representerer ingen helsefare for mennesker.

I Norge er det forbudt å fôre slaktesvin med kjøtt. Det er allikevel grunn til å minne forbrukere og produsenter om den smittefare som innført kjøtt og kjøttprodukter til privat bruk kan representere. Alle rester av lovlig privat innført kjøtt fra utlandet bør leveres som husholdningsavfall eller destrueres.