Historisk arkiv

Nordens mest spennende matnasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den rivende utviklingen innen lokalmat og matspesialiteter er en vesentlig forklaring på at Norge er Nordens mest spennende matnasjon. Det sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en hilsen på Stifelsen Matmerks fagdag i Oslo tirsdag kveld.

Brekk viste til det stadig økende salget av matspesialiteter. Går ble det kjent at det siste er økt med 13 prosent de siste 12 månedene.

- Jeg mener det er gode grunner til at denne interessen øker. Og jeg er ubeskjeden nok til å hevde at vi i Landbruks- og matdepartementet har en betydelig finger med i det spillet, sa Brekk.

- Gjennom de siste 15 åra har matpolitikken stimulert til å skape nye verdier gjennom å dyrke mangfoldet og få fram spennende produkter til norske forbrukere. Denne satsingen har bidratt til at mange matinteresserte bønder, har våget å begi seg ut på den vanskelige og usikre veien ut i markedet med produkter de selv har tro på, sa Brekk og viste til at samarbeid er en lettere vei til suksess enn å gjøre ting hver for seg.

- Jeg er overbevist om at de produsentene som greier å samarbeide regionalt, er de som lykkes best i markedet, sa landbruks- og matministeren og viste blant annet til samarbeidet mellom bønder og skinkeprodusenter rundt Parma i Italia.

- I 2010 ble det solgt parmaskinke på fem kontinent for til sammen 1,5 milliarder euro. Hvorfor skulle ikke Fjord-Norge, Fjell-Norge eller noe annet kunne bli en merkevare på lik linje med Parma, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Foto: Torbjørn Tandberg)