Historisk arkiv

Pangstart for skolesatsing i Smakens uke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gratulerer arrangørene og de 21 000 6.-klassingene med en vellykket start på Smakens uke som nå er i gang.

Smakens uke logo

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gratulerer arrangørene og de 21 000 6.-klassingene med en vellykket start på Smakens uke som nå er i gang.

21 000 6.-klassinger fra nærmere 700 skoler tester smaksløkene sine i Smakens uke. 560 av dem deltok på gjennomføring av Det store smakstreffet i Trondheim i går,  og på kick-off for Smakens uke i Stavanger torsdag 27. oktober.  .

Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet står bak gjennomføringen av Smakens uke sammen med Opplysningskontorene i landbruket, Eksportutvalget for fisk, Norges Kokkemesteres Landsforening og Nofima Mat. På kick-offet for Smakens uke i Stavanger deltok også Måltidets Hus, NCE Culinology, Tine og Godalen videregående skole.

De fem grunnsmakene
21 000 6.-klassinger fra hele landet skal i denne uken klare å skille de fem grunnsmakene fra hverandre. Rekordmange skoler deltar i Smakens uke, som arrangeres første uke i november hvert år. Siden i fjor er antall skoler som er med i undervisningsopplegget fordoblet til nærmere 700.

Målet er at barn skal bruke smakssansen bedre når de spiser. Alle har et forhold til om noe smaker godt eller vondt. Nå skal de lære forskjellene på surt, søtt, salt, bittert og umami.

Lærer om smak
– Hver tredje sjetteklasse i Norge deltar denne uken i undervisningsopplegget Med smak på timeplanen. Her får de prøve seg i fem ulike smaksforsøk. Barna synes at de praktiske oppgavene er morsomme, sier Ida Berg Hauge fra Opplysningskontorene i landbruket. – Vi mener det er viktig at barn og unge lærer om smak. Det er jo de som både skal lage og spise maten i fremtiden, sier Berg Hauge.

Smakstreff
I Trondheim deltok over 400 elever på Det store smakstreffet i går. Her møtte også flere av elevene mesterkokk og tidligere leder av Kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, til smaksduell. – Jo tidligere barn lærer om smak, desto bedre. Smaken utvikles gjennom barndommen, og jeg tror foreldre ofte kan være overbeskyttende i forhold til barnas smaksløker, sier Renaa. Han mener skolen har en stor og viktig rolle å spille for å lære barn om smak. – Det er ofte slik at barn tør mer når de er flere sammen. I vår smaksduell var jeg imponert over hvordan mange klarte å skille de fem grunnsmakene fra hverandre. Spesielt bittert kan være vanskelig å identifisere.

    
Søtt, ja, men de var for søtsultne til å utfordre smaksløkene for å sette marshmallow-rekord på Søtt-stasjonen, Sander Eng, Marco Ip og Aleksander Øvergaard

Søtt, ja, men de var for søtsultne til å utfordre smaksløkene for å sette marshmallow-rekord på Søtt-stasjonen, Sander Eng, Marco Ip og Aleksander Øvergaard.

Sven Erik Renaa er optimistisk med tanke på den oppvoksende generasjons forhold til mat og smak.

– Folk reiser mye mer enn før og smaker på all slags mat fra mange land. Dagens barn eksponeres for helt andre smaker enn vi som vokste opp på 1980-tallet.

Alle foto: Jan Inge Haga

Sjetteklassingene Arild Degerstrøm og Tor Svanus Prante fra Madlavoll skole rekker tunge til hverandre via postkort med millioner av smaksløker

Sjetteklassingene Arild Degerstrøm og Tor Svanus Prante fra Madlavoll skole rekker tunge til hverandre via postkort med millioner av smaksløker.

Bittert? Ja, men ikke så veldig, syns klassevenninnene fra klasse 6 A på Tjensvoll skole, Regine Nordvik, Nora Marie Vatland, Hanna Vormeland Paulsen og Vilde Gitmark

Bittert? Ja, men ikke så veldig, syns klassevenninnene fra klasse 6 A på Tjensvoll skole, Regine Nordvik, Nora Marie Vatland, Hanna Vormeland Paulsen og Vilde Gitmark.

Greier du grønnsaktesten? Begerne hver enkelt sjetteklassing fikk brakt inn i smaksbåsen sin, inneholdt brokkoli, nepe, jordskokk, kålrabi og gulrot.

Greier du grønnsaktesten? Begerne hver enkelt sjetteklassing fikk brakt inn i smaksbåsen sin, inneholdt brokkoli, nepe, jordskokk, kålrabi og gulrot.

U-ka for någe? En elevgruppe har havnet  på Umami-stasjonen til kokkeelevene Henrik Jensen og Fredrik Lundgren (bakerst). Her får de bryne seg på vellagret Norvegia og Jarlsberg-ost, kirsebærtomater, stekt oksekjøtt, soyasaus og moden balsamico-eddik. Hvordan umami smaker? Kort sagt: Godt.

U-ka for någe? En elevgruppe har havnet på Umami-stasjonen til kokkeelevene Henrik Jensen og Fredrik Lundgren (bakerst). Her får de bryne seg på vellagret Norvegia og Jarlsberg-ost, kirsebærtomater, stekt oksekjøtt, soyasaus og moden balsamico-eddik. Hvordan umami smaker? Kort sagt: Godt.