Historisk arkiv

Smak i kantinen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

De som er gjester i en av de 26 kantinene som deltar i Smakens Uke neste uke, har mye å glede seg til. – Å skape matglede er en av kantinens viktigste oppgaver, sier landbruks og matminister Lars Peder Brekk.

Smakens uke logo

De som er gjester i en av de 26 kantinene som deltar i Smakens Uke neste uke, har mye å glede seg til. – Å skape matglede er en av kantinens viktigste oppgaver. Én gang i året kan det være greit å stanse opp og spørre seg, hvorfor smaker noe godt, sier landbruks og matminister Lars Peder Brekk.

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Blant pådriverne er Landbruks- og matdepartementet. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder.

Smak kan analyseres og i kokkekretser er smak også fag.

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) med sine medlemmer og laug over hele landet og Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i både planlegging og gjennomføring av Smakens Uke. 26 kantiner rundt om i landet får i år besøk. I løpet av uken skal alle gjester bli kjent med de fem grunnsmakene; hver dag sin smak; søtt, surt, bittert, salt og umami. Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Nyere forskning viser at det er mulig å gjenkjenne alle grunnsmakene på hele tunga.

Produkter som dekker alle grunnsmakene.

Produkter som dekker alle grunnsmakene. (Foto: Jan Inge Haga)