Historisk arkiv

- Samvirket viktig for framtidas landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk trakk fram samvirkets sentrale rolle for gjennomføringen av framtidas landbrukspolitikk i sin innledning på landbrukssamvirkets temakonferanse på Lillestrøm. – Den norske matmodellen er et viktig grunnlag for Meldingen til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, sa Brekk.

- Den norske matmodellen er basert på et sterkt importvern, samarbeid mellom myndigheter og næring og et samvirke som tar ansvar. Dette er et viktig grunnlag for hele meldinga, understreket Brekk.

- Den norske matmodellen skal videreføres. Uten landbrukssamvirket med på laget, vil vi ikke lykkes med å nå de målene vi har satt oss i landbruks- og matmeldinga, fortsatte han.

Samvirkets plikter
Brekk trakk fram forpliktelsene samvirket er pålagt i dagens landbrukspolitikk – slik det også er beskrevet at framtidas landbrukspolitikk skal være.

- Samvirket har mottaksplikt for å sikre at alle norske bønder har avsetning for sine råvarer. Samvirket har også forsyningsplikt for å sikre forsyninger av varer i alle forbruksområder i landet. Videre er samvirket gitt adgang til å gjennomføre tiltak for å bidra til balanse mellom innenlandsk produksjon og etterspørsel – det vi på stammespråket kaller markedsregulering. I meldingen har vi lagt vekt på at denne rollen samvirket har, - som markedsregulator og avtaker av norske råvarer fra hele landet, skal sikres, sa Brekk.

- Det finnes ikke noe bedre alternativ enn den norske modellen hvor landbrukssamvirket har ansvaret for markedsreguleringen. Vi har sett at EUs system med garanterte minstepriser ga enorme lagre og svært store kostnader. Den norske modellen hvor jordbruket bærer kostnadene med markedsregulering og pristap ved overproduksjon, gjør at næringa tar grep for å oppnå markedsbalanse, fortsatte Brekk som var meget klar på at systemet ikke tåler særlig mye dårlig håndverk som han beskrev ”smørkrisa” som.

Dårlig håndverk
- Du trenger ikke være omdømmeekspert for å forstå at høstens smørhistorie – som folk har fått anledning til å le av verden over – er uheldig for den norske landbrukspolitikkens omdømme. Vi tåler ikke flere slike – vi som er overbevist om at den norske matmodellen er et nasjonalt gode. Fokuset på smørmangelen har vært svært stort og mange spør etter endringer i landbrukspolitikken. Jeg ser ingen grunn til det. Smørkrisa er ikke et resultat av systemfeil, men av dårlig håndverk, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.