Historisk arkiv

Jordverntiltak i Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bevaring av dyrka og dyrkbar jord er først og fremst kommunenes ansvar. Nå ønsker Fylkesmannen i Nordland å vite hva som blir gjort i kommunene i fylket.

Bevaring av dyrka og dyrkbar jord er først og fremst kommunenes ansvar. Nå ønsker Fylkesmannen i Nordland å vite hva som blir gjort i kommunene i fylket.  

Kommunene i Nordland har fått tilsendt en forespørsel om å oppgi kommunale jordverntiltak. Disse skal synliggjøres i Jordvern i Nordland, som er Fylkesmannen i Nordland sin strategiske plan for jordvern. Planen med tiltaksdel skal ferdigstilles i vår, og skal inneholde mål, strategier og tiltak på regionalt nivå, samt en oversikt over hva kommunene selv gjør lokalt.

Levende Nordlandsbygder
Jordvernstrategien har mål om at dyrka jord skal sikres som et langsiktig ressursgrunnlag for levende Nordlandsbygder, deriblant at maksimalt 400 dekar dyrka jord skal omdisponeres i året i snitt for hele fylket. Dette resultatmålet er basert på nasjonale mål om maksimalt omdisponert areal, og et ønske om at Nordland skal bidra ytterligere for å minimere tap av jord til andre formål.

Strategier for pressområder og viktige jordbruksarealer
Fylkesmannen har videre definert strategier for å nå målet. Blant annet bør kommunene aktivt definere jordarealer som er særlig viktig for å sikre landbruket som næring i et langsiktig perspektiv. En annen strategi er å definere særlige pressområder i fylket der store jordvernsinteresser står på spill, og gjøre en vurdering av jordvernets betydning i disse områdene.

Matjorda er en begrenset ressurs i Norge. Det er fastsatt en nasjonal målsetting om å halvere omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene, men det omdisponeres fortsatt for mye.

Fra Alstahaug i Nordland

Fra Alstahaug i Nordland (Foto: Toril Austvik, Fylkesmannen i Nordland)