Historisk arkiv

Mer korn med økt produktivitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økt produktivitet er den raskeste veien å gå for å øke norsk kornproduksjon. Det var budskapet landbruks- og matminister Lars Peder Brekk kom med under kornkonferansen i Oslo tirsdag 24. januar.

For å holde andelen norsk korn oppe i matmel og kraftfôr må den norske produksjonen øke. Dessuten er ikke dekningen av norsk fôrkorn 100 prosent av etterspørselen. Så det er mulig å øke produksjonen ytterligere. Økte avlinger er ett av virkemidlene, men ikke det eneste. Også forskning og utvikling og et sterkt jordvern er vesentlig, understreket Brekk.

- Utvidet areal gjennom nydyrking eller omlegging av areal er også en løsning. Men økt produktivitet er lettest å oppnå. Dette er det viktigste, sa Brekk.

Han trakk fram behovet for god agronomi der dyktige produsenter øker arealavkastningen gjennom god drenering, kalking, gjødsling og dyrkingsteknikk. Brekk sammenliknet også hvordan kornavlingene har utviklet seg i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike og Finland.

- Der svensker, dansker og ikke minst franske bønder har økt produksjonen regnet per dekar hele veien de siste 50 åra, har Norge stått tilnærmet stille de siste 20 åra. Produksjonspotensialet er høyst sannsynlig ikke hentet ut i norsk kornproduksjon, sa Brekk.

Landbruks og matminister Lars Peder Brekk

Økt produktivitet er den raskeste veien å gå for å øke norsk kornproduksjon, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på kornkonferansen.(Foto: Torbjørn Tandberg)