Historisk arkiv

Rekruttering til Grønn utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Så lenge det finnes mennesker er det behov for mat. Bransjer og næringer kommer og går med utviklingen. Én verdikjede består – uansett – landbruk og matproduksjon, sier politisk rådgiver Ane Kismul.

- Så lenge det finnes mennesker er det behov for mat. Bransjer og næringer kommer og går med utviklingen. Én verdikjede består – uansett – landbruk og matproduksjon, sier politisk rådgiver Ane Kismul.

Kismul deltok da årets kampanje for Grønn utdanning ble presentert. Det er Norges Bygdeungdomslag, McDonald´s og Nationen som samarbeider om kampanjen. Den arrangeres i år for tredje gang. Rekrutteringskampanjen er delt i to. Nå framover våren er målet å få flere til å søke seg inn i grønne utdanninger fram mot søknadsfristen til høyere utdanning. Til høsten skal Årets unge bonde kåres.

Ane Kismul viser til at regjeringen i den nye Landbruks- og matmeldingen varsler en rekke tiltak for å styrke landbruksutdanningen:

  • Evaluere dagens systemer for å finne ut om yrkesopplæringen  i naturbruk er god nok. 
  • Kartlegging av dagens fagskoletilbud og samfunnets behov for landbruks- og matfaglig utdanning i fagskolene. 
  • Landbruks- og matministeren vil om kort tid etablere et ungdomsråd for landbruket, der ungdom skal gi råd blant annet om hvordan rekrutteringen til næringen kan økes.

Landbruks- og matdepartementet bidrar videre  på flere måter til at unge skal velge høyere landbruksfaglig utdanning:

  • Fylkeskommunene får tilskudd til rekruttering, utdanning, kompetanse og likestilling.  
  • Sammen med avtalepartene i jordbruksoppgjøret gjennomføres prosjektet ”Rekruttering til landbruksutdanning”. 
  • Matindustriens kompetanseprosjekt kalt ”Feed prosjektet” skal sørge for bedre rekruttering av både operatører og fagpersonell på høyere nivå i matindustrien. 
politisk rådgiver Ane Kismul

- Konkurransen fra andre næringer om kompetent arbeidskraft er stor. Derfor er det viktig å ”snakke opp” landbruksnæringa, bygge omdømme og skape en realistisk framtidstro på landbruket, sier politisk rådgiver Ane Kismul. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)