Historisk arkiv

Vel hjemme etter konkurranse i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ingvild Liseth (17) og Jon Arne Borg Engø (19) har deltatt i en internasjonal konkurranse i skogbruksferdigheter for ungdom i Russland. Begge er fra Åsnes i Hedmark og studenter ved henholdsvis Naturviterlinja ved Sønsterud og skogbrukslinja ved Evenstad.

Temaet som det norske laget valgte var: «Bruk av tre i fortid, nåtid og fremtid». Norges fremføring ble meget vellykket, men det var mange vanskelige spørsmål fra juryen. Det ble ingen ”topp tre” plassering, men Ingvild og Jon Arne er godt fornøyd likevel. Temaet berører flere enn oss i Norge, og mange spørsmål fra juryen tyder på at vi har valgt et viktig og engasjerende tema, sier Ingvild.

Oppgavene har et enormt spenn, alt i fra tema om små maur til store isbjørner og ulike påvirkninger på disse. Noen oppgaver er forskningsbaserte, og andre er i stor grad basert på å sammenstille litteratur.

Russerne gjør også stas på deltagerne. I år ble arrangementet lagt til både Moskva og en flytur til Khanty Mansisk langt øst i Russland. Det førte til virkelig fine opplevelser, som igjen gir god kontakt mellom deltagerne. Vi har fått mange nye venner blant annet fra Canada, USA, Vietnam og Korea, sier Jon Arne.

Den internasjonale konkurransen ble arrangert for tiende gang og er en viktig internasjonal satsing fra russiske skogmyndigheter. De 40 landene som deltar stiller med studenter under 20 år som i forkant har levert en prosjektoppgave - og som presenterer og forsvarer oppgaven for en internasjonal jury under dagene i Russland. Juryen består av 15 personer fra ulike land og prestisjefylte internasjonale organisasjoner innen skogforvaltning.

Det er den russiske statsskogforvaltningen som for tredje året på rad har invitert Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum til å stille med et norsk lag i konkurransen.

Ingvild Liseth og Jon Arne Borg Engø i Russland.
Ingvild Liseth og Jon Arne Borg Engø har deltatt i en internasjonal konkurranse i skogbruksferdigheter for ungdom i Russland. (Foto: Jon Arne Berg Engø)