Historisk arkiv

Ungdom inn i landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

God rekruttering til landbruket er avgjørende for å kunne øke matproduksjonen og nå andre mål. Regjeringen vil føre en landbrukspolitikk som gir ungdom framtidstro, lyst og muligheter for å satse på å ha yrket sitt i landbruket

God rekruttering til landbruket er avgjørende for å kunne øke matproduksjonen og nå andre mål. Regjeringen vil føre en landbrukspolitikk som gir ungdom framtidstro, lyst og muligheter for å satse på å ha yrket sitt i landbruket.

- Bondeyrket gir gode muligheter til å bruke evner og utdanning. Gode kunnskaper, vilje og evne til nyskaping er viktig, ikke minst for å utvikle bygdenæringer basert på bygdas og landbrukets ressurser, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

- Bondeyrket er allsidig og krevende, samtidig gir det en fleksibilitet og selvstendighet i hverdagen som mange verdsetter.  Yrket er en livsstil og et verdivalg. Det gir nærhet til dyr og natur, og tilhørighet til bygde-Norges kvaliteter, sier Brekk.

- Jeg ønsker å lære av ungdommen, vite mer om hva de legger vekt på i sitt yrkesvalg. Jeg vil derfor etablere et ungdomsråd som kan gi meg en fast dialog med ungdom og unge bønder, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Regjeringen vil:

  • Ha inntektsmuligheter, investeringsordninger og velferdsordninger som gjør at ungdom ser ei framtid i landbruket. 
  • Evaluere struktur og innhold i landbruks- og gartnerutdanningen på videregående nivå, kartlegge fagskoletilbudet og samfunnets behov for landbruks- og matfaglig utdanning i fagskolene. Tiltak for å stimulere til økt søking til høyere landbruksfaglig utdanning vil bli vurdert.
  • Føre en politikk som gir kvinner og menn like muligheter til å drive næringsvirksomhet innenfor landbruk og bygdenæringer. Virkemiddelsystemet vil bli videreutviklet med sikte på økt likestilling og deltaking fra kvinner i landbruks- og matsektoren.