Historisk arkiv

Ikke så bittert å smake bittert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke logo

Vi blir ikke uvenner med grapefrukt selv om den er bittersøt. Og vi tyr gjerne til andre bitre matvarer for å tilstrebe en spennende smaksharmoni i retten og menyen.

Heldigvis er ikke den bitre smaken i nærheten av å være like ubehagelig som den bitre følelsen. Men grunnsmaken er likevel både en påkjenning og den største utfordring for smaksløkene.

Å bli bitter, betyr at vi plages med negative følelser og har en dårlig innvirkning på våre omgivelser. Bitter smak, derimot, kan også ha sine gode sider.

     Bitter grapefrukt
Grapefrukt smaker bittert. Foto: iStockphoto.com

Prøv deg fram med grapefrukt, appelsinskall, tonic, grønn te eller den tidsriktige salatsennepen, ruccola. Det dreier seg om den mest uvanlige grunnsmaken; smaken du må modnes til å like. Småbarn vil trolig spytte ut og synes det smaker ”æsj”. Veltrente ganer trenger den bitre tilsettingen for å oppnå en pikant totalopplevelse.

Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak.

Det begynte med fire, så ble de fem. Vil det snart bli seks? Når hele folket skal inn i en ny Smakens uke, er grunnsmakene: Søtt, surt, bittert, salt og umami. Noen av grunnsmakene er så grunnleggende at de har fått lov å karakterisere personligheten. I den sammenheng er nok søtt å foretrekke!

Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Man nå viser nyere forskning at det er mulig å gjenkjenne alle grunnskakene på hele tunga!

     Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk blir servert grapefruktsalat med rips og ruccola av elev på Mortensrud skole på åpningen av Smakens uke.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk blir servert grapefruktsalat med rips og ruccola av elev på Mortensrud skole på åpningen av Smakens uke. Foto: Johnny Syversen.

Bitter smak
Bitter smak. Foto: LMD