Historisk arkiv

Forest Europe ministerkonferanse er i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

H.K.H. Kronprins Haakon forestod den offisielle åpningen av Forest Europe ministerkonferanse i dag. Dermed er konferansen med 18 ministere og deltakere fra 43 av 46 europeiske land i gang.

Forest Europe growing life logo
Forest Europe ministerkonferanse er i gang

H.K.H. Kronprins Haakon forestod den offisielle åpningen av Forest Europe ministerkonferanse i dag.

Dermed er konferansen med 18 ministere og deltakere fra 43 av 46 europeiske land i gang. I morgen er det ventet at konferansen vil vedta å starte forhandlinger om et folkerettslig bindende rammeverk for de europeiske landenes skogpolitikk.

Klokken 09.00 i dag fulgte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk H.K.H. Kronprins Haakon inn salen på Radisson Blu Hotel Scandinavia i Oslo. Der ventet over 300 delegater, rådgivere og representanter for presse fra flere land.

- Bærekraftig forvaltede skoger er blitt en viktig del av løsningen for globale endringer, konstaterte Kronprinsen.

H.K.H. Kronprins Haakon
H.K.H. Kronprins Haakon forestod den offisielle åpningen av Forest Europe ministerkonferanse i dag.

- Forest Europe er et viktig initiativ. Det viser et eksempel på hvordan anstrengelser om å få til samarbeid mellom mange land, slår ut i form av forbedringer av skogene og den bærekraftige forvaltningen av dem på bakken, samtidig som man bidrar til de internasjonalt avtalte utviklingsmål, fastslo H.K.H. Kronprins Haakon i sin hilsen til forsamlingen før han erklærte ministerkonferansen for åpnet.

Før åpningsseremonien bidro H.K.H. Kronprins Haakon også ved å plante et tre i hagen til Det Norske Skogselskap i Oslo – like ved Slottsparken. En livskraftig lønn skal få vokse opp der.

- Treet Hans Kongelige Høyhet planter her, er det siste i et landsdekkende planteprosjekt for skolebarn her i Norge. Ved å delta i dette initiativet, både i Norge og globalt, tar Forest Europe sikte på å engasjere skolebarn og øke deres kunnskap om skogens rolle for å begrense klimaendringer, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Stortingspresident og tidligere landbruksminister Dag Terje Andersen holdt en av hilsningstalene i tilknytning til åpningen av konferansen.

- For 100 år siden inneholdt norske skoger bare en tredel av dagens stående trevolum. Da var skogene ikke forvaltet bærekraftig. Heldigvis tok noen velinformerte mennesker grep og fikk i gang et viktig arbeid for å bygge opp igjen våre skogressurser. Det er viktig å lære fra denne erfaringen. Skoger trenger stadig forvaltning og oppmerksomhet, sa Andersen i sin hilsen til Forest Europe.

Dag Terje Andersen
Stortingspresident og tidligere landbruksminister Dag Terje Andersen. Alle foto: Landbruks- og matdepartementet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk leder konferansen sammen med  miljøvernministeren fra Spania, Rosa Aguilar Rivero. Når forhandlingene blir avsluttet onsdag ettermiddag, er målet at samtlige deltakerland har signert en sluttprotokoll som sier at det skal åpnes forhandlinger om et folkerettslig forpliktende rammeverk for en bærekraftig europeisk skogforvaltning. Torsdag er delegatene invitert på skogtur før de vender hjem. De får anledning til å studere det bynære skogbruket i Oslo-marka.

Pressekontakt for Landbruks- og matdepartementet under Forest Europe: Seniorrådgiver Gunnar Syverud – tel 909 54 713