Historisk arkiv

Osloprosess ender i skogforhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Europa skal forhandle om et forpliktende rammeverk for landenes skogpolitikk. - Et historisk gjennombrudd for europeisk skogpolitikk, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Forest Europe logo

Osloprosess ender i skogforhandlinger

Europa skal forhandle om et forpliktende rammeverk for landenes skogpolitikk. - Et historisk gjennombrudd for europeisk skogpolitikk, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

De 46 deltakerlandene på Forest Europe ministerkonferanse 2011 er enige om å starte forhandlinger om en avtale om bærekraftig forvaltning av Europas skoger. 

– Bare det å bli enige om å åpne forhandlinger er et betydelig framskritt. Innen internasjonal skogpolitikk snakker vi om et historisk gjennombrudd, sier Brekk.

De siste fire årene har Norge hatt ledervervet i Forest Europe. 

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

– Vi ønsker at Europas skoger skal være bærekraftig drevet på en måte som både vektlegger økonomi, økologi og klima, sier Brekk. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

– Det er den beste måten å sikre økonomisk utvikling i skogbruket og samtidig ta vare på skogressursene også for kommende generasjoner. En styrking av arbeidet med bærekraftig skogbruk i Europa betyr at vi kan nytte skogen aktivt og sikre at skogene i Europa fortsatt bidrar til utvikling av miljø, økonomi og sosiale forhold i vår verdensdel. En europeisk skogavtale vil bidra til dette, sier Brekk.

Som rapporten State of Europes Forests 2011 viser, er Europas skogressuser i vekst. Det betyr også økt binding av CO2 samtidig som det er mulig å hente ut flere ressurser fra skogen. Dette blir enda mer aktuelt nå som det er aktuelt å avvikle kjernekraften for eksempel i Tyskland. For hver prosentenhet økt utnyttelse av skogen til energi, er det mulig å spare 12 millioner tonn karbondioksyn sammenliknet med bruk av kull.

– Jordas klima er svært avhengig av en best mulig bruk av skogens ressurser. Mange land utenfor Europa følger prosessen med interesse og spenning, sier Brekk. Lykkes Europa, er håpet at dette rammeverket kan bygges ut til også å gjelde andre deler av verden.

Forest Europe ministerkonferanse 2011 har sin siste dag i dag. Spania erklærte at landet er klar til å overta lederskapet og dermed dra i gang forhandlingene. Det betyr også at sekretariatet flyttes fra Norge til Spania i løpet av 2011.

– Jeg er glad jeg gjennom Norges lederskap har fått være med og videreutvikle Europas skogpolitikk på denne måten, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.