Historisk arkiv

Tale: Åpning av nytt videreforedlingsanlegg på Moelven Granvin Bruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Gratulerer med dagen - og gratulerer med det som markerer et lite tidsskille her på Moelven Granvin Bruk.

Vi er inne i en tid hvor investeringer i denne type industri ikke er det som preger førstesidene på nyhetene – eller det vil si, det er vel nesten det de gjør siden de forekommer i så sjelden grad. 

Jeg tilhører de politikere som synes fastlands-Norge og hensynet til aktiviteten der burde løftes mer fram i det daglige politiske arbeid.

Økonomisk usikkerhet ute i Europa og sterk konkurranse fra utenlandske produkter gjør dette til en tøff bransje å lykkes i om dagen. Man må være god – om ikke best – for å lykkes og man må være en smule idealist. Nå verken tror eller håper jeg at Moelven drives bare av idealisme – men det er spenstig det som skjer her i Granvin nå.

Denne regjeringen har gjentatte ganger sagt at det er tre grunner til at den er opptatt av å øke bruken av tre i samfunnet: 

  • det er et klimavennlig og fornybart bygningsmateriale
  • vi har en solid og underutnyttet råstoffbase 
  • og det bidrar til lokal verdiskaping og sysselsetting gjennom hele verdikjeden veldig mange steder i landet.

For egen regning vil jeg hekte på et fjerde argument som jeg har veldig stor sans for: Skogbruk og foredling av tre er en del av vår kultur, vår identitet og tradisjon. 

Anlegget her på Granvin svarer på alle disse argumentene. Det er blitt et topp moderne sagbruk som skaper viktige arbeidsplasser lokalt både inne på tomta, i skogen, i transportsektoren og utover i verdikjeden blant de som skal selge og foredle trelasten. Og alt er basert på produksjon av det eneste fornybare bygningsmaterialet vi har tilgang på - tømmer fra et kystskogbruk hvor vi i dag utnytter noe sånt som 1,7 millioner kubikkmeter  av en tilvekst som i dag ligger på over 7 millioner kubikkmeter årlig og vil øke. Potensialet er med andre ord formidabelt.

Skog, trebruk og bioenergi har vært og er viktig for den regjeringen jeg representerer her i dag. På festdager som dette passer det å si at vi har gjeninnført en skogpolitikk. Vi har også løftet skogen og skogens ressurser opp og fram som et helt sentralt virkemiddel i det som er vår tids største og viktigste utfordring, nemlig klimaendringene.

Gjennom en sterkt forbedret skogfondsordning, økte tilskudd til skogbruket og en offensiv satsing på treprogrammet og Bioenergiprogrammet i regi av Innovasjon Norge anerkjenner denne regjeringen skogens evne både til å binde til seg CO2 men også redusere de samlede klimautslippene ved at fornybare materialer og fornybar bioenergi erstatter mer energikrevende materialer og fossil energi. 

Jeg skal ikke trøtte dere med å sitere høyt fra stortingsmeldinger, bare minne dere på at vår nye landbruks- og matmelding som skal debatteres og vedtas av Stortinget nå i vår er krystallklar på skogens positive rolle både som klimaregulator og som produsent av fornybare materialer og energi. Vi vil sågar at Statsbygg utreder bruken av tre i offentlige byggerier – vi vil at det offentlige skal gå foran! 

Men skal det bli praktiske resultater av det vi politikere baler med er vi helt avhengig av at noen plukker opp ballen der ute, bruker virkemidlene som er gjort tilgjengelig og setter visjoner og mål om til handling i praksis. Det nye og sterkt opprustede anlegget vi offisielt åpner her i dag er et flott eksempel på slik handlekraft fra næringen selv - og vil forhåpentligvis danne grunnlag for fortsatt aktivitet og optimisme i skognæringen her lokalt og regionalt. 

Granvin blir i årene framover i enda større grad motoren i foredling av tømmer på Vestlandet. Jeg håper dere lykkes – både med å få tak i det råstoffet dere er avhengig av og at etterspørselen etter produktene deres lokalt og regionalt blir slik at anlegget er liv laga i mange, mange år.

Jeg gratulerer igjen – og den gratulasjonen går til de ansatte, til eiere, til styret og alle støttespillere av ulik karakter som har bidratt til at denne etableringen har vært mulig.