Historisk arkiv

Tale: Innledning til rundebordskonferanse – skog og tredag i Granvin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Turen hit til Granvin er en del av min voksenopplæring på skogbruksområdet. Jeg håper at denne dagen skal tilføre meg kunnskap og en bedre forståelse for en del av de utfordringene skognæringen generelt og kystskogbruket spesielt strever med i det daglige.

Jeg sitter jo også med i statssekretærutvalget med NHD som skal se på situasjonen for treforedlingssektoren – så også i denne sammenheng er denne dagen viktig.

Som jeg var inne på da vi åpnet den nye saglinja tidligere i dag er skog og tre viktig for denne regjeringen. Dette blir ikke minst uttrykt i den nye landbruksmeldingen som bekrefter og delvis forsterker skogens og treproduktenes viktige rolle i et mer klimanøytralt framtidssamfunn.

Overordnet sier meldingen at skogens bidrag til verdiskaping i hele landet, og til å nå viktige energi-, klima- og miljømål skal styrkes. Den er krystallklar på at bærekraftig skogbruk med hogst, planting og stell er både god klimapolitikk, næringspolitikk og miljøpolitikk.
Konkret er regjeringens viktigste ambisjoner i meldingen samlet i regjeringen vil- punkter. På skog-, tre- og bioenergiområdet er disse formulert som følger:

Regjeringen vil

  • legge til rette for økt bruk av tre
  • legge til rette for økt bruk av skogråstoff til bioenergi
  • legge til rette for økt bærekraftig avvirkning og uttak av skogbiomasse dersom etterspørselen etter råstoff fra skogen øker
  • gi bedre adkomst til skogressursene som grunnlag for økt skogbasert verdiskaping
  • styrke oppbyggingen av skogressursene
  • ta vare på og utvikle karbonlageret på norske landarealer videre
  • legge til rette for økt bruk av skogen som arena for styrket helse og velferd 
  • legge til rette for en mer målrettet miljøinnsats i skogbruket

Når det kommer til bruk av tre er det mye godt på gang. De siste par årene er det blant annet ferdigstilt boligprosjekter, næringsbygg, kulturbygg, broer og landbruksbygg ulike steder i landet – prosjekter som på ulikt vis viser hvordan tre kan benyttes.

Prosjektene er ofte realisert i samarbeid med Trebasert Innovasjonsprogram og viser at satsingen på å styrke tre som byggemateriale gir konkrete resultater, og at man i samspill mellom visjonære utbyggere, dyktige produsenter og et løsningsorientert virkemiddelapparat makter å føre opp moderne og miljøvennlige bygg – ikke bare i tre, men basert på tre som et hovedmateriale. I 2012 er satsingen på Trebasert Innovasjonsprogram styrket med 10 millioner kroner til et nivå på ca 30 millioner kroner.

En hovedutfordring framover – som Trebasert har fått i oppdrag å ta tak i 2012 - blir å styrke arbeidet med å dokumentere trevirkets egenskaper. Dette er nødvendig for at materialet skal være anvendbart og konkurransedyktig i store prosjekter - spesielt gjelder dette for mer krevende konstruksjoner som for eksempel fleretasjes bygg i byområder. Utfordringene er mange og bruken av tre i moderne, bymessige utbygginger er fortsatt marginal.

Rent råstoffmessig så har vi en ressurs som – bokstavelig talt - snart råtner på rot hvis vi ikke tar den i bruk – og det må da være bedre at tømmerstokkene ender som flotte bygg, vakre bruer og varmende bioenergi enn at de råtner i skogen. At et økt uttak av tømmer skal skje innenfor miljømessige forsvarlige rammer er en selvfølge, og det er derfor godt å vite at vi har systemer, forskrifter og lovverk som stiller strenge krav til hvordan tømmeret skal tas ut av skogen og hvordan ny skog skal etableres og stelles. Likevel stilles det ofte et kritisk søkelys på skogbrukets aktivitet – en utfordring for alle som jobber i denne næringen.

Innenfor disse miljømessige rammene og gjeldende budsjetter vil regjeringen styrke verdiskaping fra skog og styrke oppbygging av ny skog. Vi vil også vurdere virkemidler for økt samarbeid mellom skogeiere herunder å videreutvikle skogbrukets infrastruktur gjennom å stimulere til bygging av skånsomme og miljøriktige skogsveier, stimulere til alternative driftsmetoder og øke antall utskipningskaier.

Det er viktig at økt aktivitet i skogbruket skal kombineres med bedre kunnskap om miljøverdiene i skog og styrkede miljøhensyn i skogbruket.  Det legges opp til at tilstanden og utviklingen til miljøverdiene i skog skal kunne dokumenteres og gjøres offentlig tilgjengelig – og vi vil publisere en årlig rapport om ”Bærekraftig skogbruk – næring og miljø”.

Jeg ga tidligere i dag Moelven ros for sin satsing her i Granvin. Avslutningsvis vil jeg også få gi honnør til alle som er engasjert i kystskogbrukssatsingen og det fokus som de siste årene er satt på skogressursene i disse områdene – fra Vest Agder til Finnmark. Det er næringsmessig et voldsomt trøkk langs hele kystlinjen vår – og nesten mer jo lenger nord vi kommer – det blir viktig å ta den lokale skogressursen i bruk i den veksten vi ser komme mange steder.