Historisk arkiv

Ny rapport: internasjonalt samarbeid om REDD kan begrense klimaendringene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I vår samlet Prins Charles, prinsen av Wales en rekke statsledere, blant dem statsminister Jens Stoltenberg, for å diskutere tropiske skogers betydning for klimaet. Møtet førte til opprettelsen av en internasjonal arbeidsgruppe, bestående av nesten 40 land, både utviklingsland og giverland. Denne arbeidsgruppen har kommet med en rapport som omhandler behovet og mulighetene for å redusere utslippene fra skogsektoren i utviklingsland. Norge, ved regjeringens klima- og skogprosjekt ledet arbeidet som gruppens sekretariat.

I vår samlet Prins Charles, prinsen av Wales en rekke statsledere, blant dem statsminister Jens Stoltenberg, for å diskutere tropiske skogers betydning for klimaet. Møtet førte til opprettelsen av en internasjonal arbeidsgruppe, bestående av nesten 40 land, både utviklingsland og giverland. Denne arbeidsgruppen har kommet med en rapport som omhandler behovet og mulighetene for å redusere utslippene fra skogsektoren i utviklingsland. Norge, ved regjeringens klima- og skogprosjekt, ledet arbeidet som gruppens sekretariat.

Forrige uke inviterte Prins Charles til et nytt møte i St. James´s Palace, denne gangen for å profilere rapporten, som konkluderer med at det er mulig å redusere avskogingen i utviklingsland med en fjerdedel før 2015, dersom industrilandene betaler for det karbonet som spares ved at trærne ikke hugges eller brennes.  Prislappen for denne karbonreduksjonen beregnes til omkring 20 milliarder Euro. Selv om dette høres mye ut, er det meget kostnadseffektivt. Klimautslippene som kan spares på denne måten – 7 milliarder tonn – tilvarer USAs årlige utslipp, eller 120 ganger Norges årlige utslipp.

Jeg er svært oppmuntret over at landene har kommet til enighet om disse konklusjonene, sa HKH Prins Charles på møtet i St.James Palace.




Last ned rapporten (Engelsk): Report of the Informal Working group on Interim Finance for REDD+

Last ned sammendrag (engelsk): Summary Report of the Informal Working Group on Interim Finance for REDD+  

Sammendraget finnes også på fransk og spansk og som presentasjon 

 abatement potential from forests in developing countries

Rapporten legger fram at alle utviklingsland med tropisk skog bør motiveres til å redusere utslippene fra skogsektoren. Utslippsreduksjonene må være resultatbasere. Incentivstrukturen må gjøre at skogene blir mer verdt som stående skog enn som tømmer eller landbruksarealer. Betalingen for utslippsreduksjonene må bidra til en bærekraftig økonomisk utvikling forenlig med å bevare skogressursene over tid.

Reduksjon av utslipp fra skogsektoren og måling av disse utslippene, bør skje gjennom en faset tilnærming.

a 3-phased approach to REDD

In den første fasen, vil utviklingslandene motta støtte til å utvikle nasjonale planer og strateger for hvordan utslippene kan reduseres og måles. I fase 2, vil land motta støtte til kapasitetsbygging, og vil kunne motta storskala støtte basert på beviselige resultater. I en tredje fase vil land kunne bli kompensert på resultater som kan både måles, rapporteres og verifiseres på en internasjonalt godkjent måte.

Å redusere utslipp fra skogsektoren i utviklingsland er helt nødvendig for å redusere de globale klimaendringene. Slike utslipp står for nesten en femtedel av de globale utslippene. I tillegg er skogene i utviklingsland viktige for dem som lever i og av skogene. De leverer også viktige økosystemtjenester, som konservering av viktige vannressurser og et enormt biologisk mangfold. På denne måten er skogene også viktige for å gjøre utviklingslandenes tilpasning til klimaendringene lettere.

early action has substantial emissions potential