Historisk arkiv

Politisk enighet om å styrke rovdyrsamarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statssekretærene i Miljödepartementet i Sverige, Miljøverndepartementet i Norge og Jord- och skogsbruksministeriet i Finland undertegnet i Stockholm den 12. august 2011 et dokument om å videreutvikle samarbeidet om bjørn, ulv, gaupe og jerv.

Videre har den svenske og den norske statssekretæren undertegnet et særskilt dokument om forvaltning av genetisk verdifulle ulver i den skandinaviske ulvebestanden.


De tre statssekretærene vil videreutvikle det politiske samarbeidet om store rovdyr, og det rettes særlig fokus på å forsterke samarbeidet om ulveforvaltningen mellom berørte myndigheter i Sverige, Norge og Finland. Det er også enighet om å søke etter et økt samarbeid med russiske myndigheter.


- Ulven krysser landegrenser og vi har i dag et betydelig samarbeid med våre naboland hva gjelder både forskning og bestandsregistreringer av store rovdyr. Samarbeidet er eksempelvis godt utviklet når det gjelder ulv i Skandinavia, og det er nå naturlig at vi tar et skritt videre og styrker samarbeidet også politisk, sier statssekretær Heidi Sørensen.


Den skandinaviske ulvebestanden har et svært høyt innavlsnivå, noe som på sikt kan true ulvens overlevelse i våre områder. Tiltak for å bedre den genetiske situasjonen er derfor et viktig tema i dokumentet undertegnet av den svenske og den norske statssekretæren, og det pekes særskilt på at man så langt det er mulig skal unnta genetisk verdifulle ulver fra skadefelling og annet uttak. Genetisk verdifulle individer av ulv er nærmere definert som i) naturlig innvandret ulv, ii) innvandrete ulver som flyttes, iii) innflyttede ulver fra østlige populasjoner, og iv) identifiserte førstegenerasjons avkom til ulver i de ovenstående kategoriene.

- Ulven er kritisk trua i Norge og sterkt truet i Sverige. Skal ulvens fremtid i Skandinavia sikres er det viktig med en styrking av den genetiske statusen. Skal vi lykkes med dette må vi blant annet så langt det er mulig verne om genetisk særlig verdifulle ulver, sier statssekretær Heidi Sørensen.

Linker: