Historisk arkiv

Myanmars miljø- og skogminister besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

9.-12.oktober tar miljøvernminister Bård Vegar Solhjell imot Myanmars miljø- og skogminister U Win Tun i Norge. ”Demokratiseringsprosessen i Myanmar gir Norge muligheten til å bidra til positiv utvikling i Myanmar, og nytt håp om at landet vil ta grep for å ta vare på miljøet og redde sine verdifulle regnskoger”, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

9.-12.oktober tar miljøvernminister Bård Vegar Solhjell imot Myanmars miljø- og skogminister U Win Tun i Norge.

På grunn av Norges tilslutning til EUs sanksjonsregime mot Myanmar har Norge og Myanmar tidligere ikke hatt noe bilateralt miljøsamarbeid. Norge har gradvis lettet på sanksjonene siden demokratiseringsprosessen begynte i Myanmar, og 15.april 2012 kunngjorde regjeringen at Norge opphevet sanksjonene (med unntak av våpenembargo og militært samarbeid). Norge støtter nå en kartlegging av landets muligheter, ressurser og kapasitet til å redusere klimagassutslipp fra avskoging (REDD+).

- Demokratiseringsprosessen i Myanmar gir Norge muligheten til å bidra til positiv utvikling i Myanmar, og nytt håp om at landet vil ta grep for å ta vare på miljøet og redde sine verdifulle regnskoger. Myanmar har uttrykt ønske om å prioritere miljøspørsmål høyere. Jeg gleder meg til dette besøket og til samtalene om hvordan vi kan samarbeide framover, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Miljø ble del av Myanmars skogdepartement fra september 2011 og en ny miljølov ble kunngjort i mars 2012.

Minister U Win Tun vil under sitt besøk i Norge få høre hvordan Norge har bygd opp miljøforvaltningen gjennom 40 år, hvordan Norge arbeider med vannforurensning, skogbruk og bærekraftig turisme, samt hvordan frivillige organisasjoner er involvert. Det er også planlagt besøk for ministeren på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås, Forskningssenteret for miljø og samfunn (CIENS) ved Universitetet i Oslo og Vansjø i Østfold for å høre om miljøutfordringer knyttet til vannforurensning.

I løpet av årene med militærdiktatur har enorme skogområder i Myanmar blitt ødelagt, og både regimet og opprørsgrupper har hatt inntekter fra hogst av verdifullt regnskogtømmer. Myanmar har sammen med Indonesia den største avskogingen i Sørøst-Asia. Mellom 1990 og 2010 forsvant nesten en fjerdedel av skogen, og 3000 km² ødelegges fremdeles hvert år. Regnskogen i Myanmar er likevel den nest største i Sørøst-Asia.

Avskogingen fører til erosjon, flom og ras i et land som allerede er svært utsatt for klimaendringer. Store deler av risproduksjonen er i lavtliggende elvedeltaer som er utsatt for havnivåstigning og saltvannsinntrengning. Forskere mener massiv ødeleggelse av mangroveskogene langs kysten forverret omfanget av syklonen Nargis, som rammet Myanmar i 2008 og drepte minst 130.000 mennesker langs kysten og i hovedstaden.

Pressekontakt Elisabeth Brinch Sand, ebs@md.dep.no, mobil 93247007