Historisk arkiv

Åpning av nyrestaurert taubane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tale ved åpningen av restaurert taubane mellom Olavsgruven og Storwartz på Røros

Tale ved åpningen av restaurert taubane mellom Olavsgruven og Storwartz på Røros.

Sjekkes mot fremføring!

Takk for interessante orienteringer fra Rørosmuseet.

Jeg er veldig glad for å stå her sammen med dere i dag. Dette er en stor dag for dere som har jobbet med restaureringen av taubanen. Dette er også en merkedag for teknisk-industrielle kulturminner, en festdag for norsk kulturminneforvaltning og et viktig ledd i forvaltningen av miljøet rundt verdensarven vår.

Staten ved Miljøverndepartementet overtok eiendommene etter Røros kobberverk i 1980. Departementet, også på vegne av Riksantikvaren, vil benytte anledningen til å takke for et veldig godt samarbeid med Rørosmuseet og med Røros kommune.

Dere forvalter et miljø som er så spesielt og verdifullt at UNESCO har satt det på sin liste over verdensarvsteder. Bare det ypperste av kultur og natur får innpass på lista. Røros fikk innpass i 1980 allerede. Dere har mye å være stolte av.

Taubanen er en del av et aktivt kulturminnemiljø. Dere har vist at fellesskapsarven er avhengig en levende håndverkstradisjon. Museets bygningsvernsenter er et dyktig, tverrfaglig kompetansesenter som har direkte kunnskapsoverføring fra folk som har gamle håndverksteknikker innunder huden – en uslåelig kombinasjon. I selve Røros by har dere blant annet gjennomført det statlige støtta Uthusprosjektet og reddet verdifull bygningsmasse.

Taubanen er et godt eksempel på ”vern gjennom bruk”. Uten bruk forfaller banen over tid. Med bruk blir både bane og håndverk holdt i hevd.

Jeg har forstått at banen blant annet skal kjøres som en attraksjon under guida turer. Slik går vern og verdiskaping hånd i hånd. Det skapes arbeidsplasser og aktivitet rundt et levende kulturminne. Dette er helt i tråd med Miljøverndepartementets politikk.

Nå er jeg svært spent på å se taubanen i drift. Jeg erklærer herved banen for åpnet og overlater spakene til han som har den tekniske spesialkompetansen: Vær så god, Kåre Idar Sundt.