Historisk arkiv

Norge med i EUs nye milliardsatsing på innovasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge går med i EUs nye milliardsatsing for å fremme innovasjon og konkurranseevne i Europa. Rammeprogrammet CIP (”Competitiveness and Innovation Programme”) har et samlet budsjett på nær 29 milliarder kroner (ca. 3,6 mrd euro), og skal gjennomføres i perioden 2007-2013.

Alle nødvendige vedtak er på plass og norske bedrifter kan nå bli med i dette europeiske samarbeidet etter at EØS-komiteen fredag 29. juni bestemte at Norges, Islands og Liechtensteins deltakelse i CIP skal innlemmes i EØS-avtalen. Stortinget vedtok 8. mai at Norge skal delta i dette rammeprogrammet. De samlede kontingentutgifter for Norge er på ca. 625 millioner kroner for hele programperioden.

- CIP er et stort program, med betydelig satsing også fra norsk side. Vi skal møte den internasjonale konkurransen med styrket kompetanse og konkurransedyktige bedrifter. Regjeringen satser offensivt på nyskaping. Deltakelse i det nye rammeprogrammet er uttrykk for en aktiv næringspolitikk og en aktiv europapolitikk, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. 

Gjennom deltakelse i CIP vil regjeringen styrke satsingen på innovasjon og økt konkurranseevne i norsk næringsliv. Entreprenørskaps- og innovasjonsprogrammet skal øke små og mellomstore bedrifters tilgang til kapital for å finansiere innovasjon. Samarbeidet mellom bedrifter skal styrkes, særlig på tvers av landegrenser, og administrative og regulatoriske hindringer for innovasjon skal fjernes. Programmet gir norske bedrifter i hele landet bedre tilgang til markeder, samarbeidsprosjekter og teknologi- og kunnskapsnettverk i Europa. I tillegg gir det muligheter for økt tilførsel av kapital gjennom de finansielle virkemidlene.

Rammeprogrammets mål er å styrke innovasjon og konkurransekraft i europeisk næringsliv, skape et innovativt og inkluderende informasjonssamfunn og fremme effektiv energibruk. Målene skal nås gjennom tre delprogrammer: Entreprenørskaps- og innovasjonsprogrammet, programmet for IKT-politikk og energiprogrammet.

- Nyskaping legger til rette for morgendagens velferd og en bærekraftig utvikling gjennom økt verdiskaping. Næringslivet kan vise til svært gode resultater, og det er nettopp i gode tider det er viktig å utvikle nye produkter og smartere måter å jobbe på.  Det er svært viktig at norske bedrifter nå ser muligheten og benytter seg av det nye rammeprogrammet til utvikling, finansiering og gjennomføring av gode prosjekter, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.  

Nærings- og handelsdepartementet vil etablere et norsk kontaktorgan for entreprenørskaps- og innovasjonsprogrammet som skal bistå norske aktører med informasjon om CIP, utlysninger, frister og hvordan man kan søke midler.

Europakommisjonens sider om rammeprogrammet CIP