Historisk arkiv

Regjeringen sier ja til COSME

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen tar sikte på norsk deltakelse i EUs program for konkurransekraft i næringslivet og for små og mellomstore bedrifter i perioden 2014-2020.

Gjennom EØS-avtalen er norske bedrifter en integrert del av det europeiske indre markedet. Deltakelse i COSME vil gi tilgang til europeiske samarbeidspartnere i verdens største bedriftsnettverk, Enterprise Europe Network. Dette gir norsk næringsliv bedre tilgang til europeiske markeder.

- Norsk deltakelse gir oss mulighet til å påvirke EUs næringspolitikk. Næringslivet får bedre rammebetingelser i hele det europeiske indre markedet, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Europa 2020 er EUs overordnede vekst- og sysselsettingsstrategi for dette tiåret. Målet er at EU skal bli en smart, bærekraftig og inkluderende økonomi innen 2020. Norge deltar i flere programmer som bygger opp under dette målet, og EU er Norges største handelspartner.

 - Vi jobber også for å legge til rette for at norske bedrifter får bedre kapitaltilgang som følge av norsk deltakelse i COSME, sier Giske.

 COSME-programmet har følgende hovedmål:

 • Styrke markedstilgang for små og mellomstore bedrifter. 

• Styrke konkurranseevnen til bedrifter i EU ved å utvikle bedre rammebetingelser.

• Forbedre tilgangen til finansiering for SMB gjennom egenkapital, finansiering og lånefasiliteter.

• Fremme entreprenørskapskultur – Utvikle entreprenørskapsferdigheter for nye gründere, ungdom og kvinner.

15. mai 2013 varslet regjeringen varslet at Norge ønsker å gå inn som fullt medlem i EUs store forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. COSME er ment å fungere godt sammen med Horisont 2020.  De finansielle virkemidlene i de to programmene er svært tett integrert i et sømløst system. Begge programmene vil ha betydelige budsjetter for å generere kapital for vekst, forskning og innovasjon i europeisk næringsliv. Bedriftsnettverket Enterprise Europe Network (EEN) er finansiert under COSME, men vil også mobilisere næringslivet til Horisont 2020.  Det nasjonale kontaktpunktet for EEN ligger i dag hos Innovasjon Norge.