Historisk arkiv

Saksgangen i utbyggingssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I forbindelse med beslutningen om å gi Statnett konsesjon til å bygge kraftlinjen mellom Sima og Samnanger, er det kommet opp en del spørsmål om saksgangen.

Stortinget har bestemt at Statnett skal være systemansvarlig og ansvarlig for å søke om og bygge og drifte kraftoverføringsnettet vårt. Det faglige ansvaret for konsesjonsbehandlingen er lagt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). NVE foretar en inngående vurdering av hver enkelt søknad for å kontrollere at de beste alternativer for kraftforsyningssikkerheten er lagt til grunn. 

Olje- og energidepartementet er overordnet ansvarlig klageinstans i saker om kraftframføring. I klagebehandlingen går departementet grundig gjennom NVEs behandling av konsesjonssøknaden, og kontrollerer at alle kravene til å få konsesjon er fulgt. Alle klagesaker må behandles indivduelt fordi grunnlaget for klagene varierer fra sak til sak.

I april 2009 la olje- og energiminister Terje Riis-Johansen frem Ot.prp. nr 62 (2008-2009) om endringer i energiloven, som ble vedtatt i Stortinget i juni 2009. Et sentralt kapittel inneholder en strategi for å ta økt hensyn til miljø, estetikk og lokalsamfunn i kraftledningssaker. Strategien slår fast at land- eller sjøkabel alltid skal vurderes som alternativer i forbindelse med søknader om nye kraftledninger i regional- og sentralnettet. Strategien legges også til grunn i alle klagesaker departementet får til behandling.

I departementets vurdering av om konsesjon skal gis, må fordelene og ulempene ved prosjektet det er søkt konsesjon om veies opp mot hverandre slik det framgår av energiloven. Energiloven skal sikre at produksjon, omforming, overføring og fordeling av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, inkludert hensyn til berørte allmenne og private interesser. Her må derfor de ulempene en kraftledning kan ha for naturmangfold og enkelte næringsinteresser veies opp mot fordelene for kraftforsyningssikkerheten i et område, og for å legge grunnlaget for utbygging av mer fornybar energi.