Historisk arkiv

Sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet

Vurdering av virkninger for virksomheten på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i stortingsproposisjonen vurdert virkningene sammenslåingen mellom Statoil og Hydro får for olje- og gassvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. (30.03.07)

Pressetelefon: 415 73 500

Olje- og energidepartementet har i stortingsproposisjonen vurdert virkningene sammenslåingen mellom Statoil og Hydro får for olje- og gassvirksomheten på norsk kontinentalsokkel.

-Det er regjeringens vurdering at sammenslåingen mellom Statoil og Hydro ikke vil føre til redusert verdiskaping på norsk sokkel. Sammenslåingen fører til endringer i virksomheten som vil kreve myndighetenes oppmerksomhet i tiden fremover, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Det sammenslåtte selskapet StatoilHydro vil i uoverskuelig fremtid ha sin hovedvirksomhet på norsk sokkel, og derfor ha en sterk egeninteresse i å utvikle og drive denne virksomheten best mulig. Statoil og Hydro har begge vært viktige selskaper i utviklingen av norsk petroleumsvirksomhet, og har stått for utbygging og drift av de fleste store norske olje- og gassfeltene. Sammenslåingen fører til at de to største aktørene på sokkelen samles til én stor, med betydelige deltakerandeler i olje- og gassfeltene. Statoil opererer i dag 62 prosent av petroleumsproduksjonen. Sammenslåingen fører til at StatoilHydro vil operere 80 prosent av petroleumsproduksjonen.

Regjeringen har derfor i stortingsproposisjonen vurdert om selskapet blir så stort at det er grunnlag for å stille vilkår som reduserer selskapets eierskap eller antall operatørskap på sokkelen. Formålet ville være å styrke andre aktører for å søke å kompensere for den viktige rollen Hydro har i så fall hatt som rettighetshaver og operatør.

-Vi har vurdert mulige positive effekter ved slike vilkår opp mot kostnader og risiki, og har konkludert med at slike vilkår ikke vil bidra til forbedret ressursforvaltning eller økt verdiskaping fra petroleumsvirksomheten, sier statsråd Enoksen.

StatoilHydro vil bli en stor kunde både som rettighetshaver og operatør. Selskapet forventes å stimulere til bred konkurranse og mangfold blant leverandørene for å sikre gode og effektive løsninger. Olje- og energidepartementet vil følge nøye med på hvordan StatoilHydro opererer i forhold til leverandørindustrien og vurdere eventuelle effekter sammenslåingen kan få for leverandørindustrien.

Regjeringen er også spesielt oppmerksom på hvordan StatoilHydro vil videreføre sitt betydelige engasjement i forskning og utvikling (FoU). Petroleumsnæringen er en høyteknologisk næring hvor forskning og utvikling på ny teknologi er viktig for å lykkes. StatoilHydro vil derfor ha sterk egeninteresse i fortsatt å satse betydelig på FoU.

-Regjeringen forventer at selskapet opprettholder forsknings- og utviklingsaktiviteten i Norge på linje med det selskapene har hver for seg i dag, sier olje- og energiministeren.

Norsk sokkel er i utvikling. Deler av sokkelen befinner seg i en moden fase hvor sentrale utfordringer er å øke utvinningen og drive feltene mest mulig effektivt. Andre deler av sokkelen er derimot umodne, og der er det viktig at aktørene har kompetanse og finansiell styrke til å lete etter og bygge ut nye felt. StatoilHydro vil være en sentral driftsoperatør på de store feltene som blant annet Statfjord, Gullfaks, Snorre, Oseberg og Troll. Disse feltene er store og kompliserte felter som er i den såkalte haleproduksjonsfasen*. I tillegg vil selskapet også være viktig i den videre utforskingen i umodne områder.

Vi har et mangfold av aktører på sokkelen. Aktørbildet består av de store internasjonale oljeselskapene, mellomstore oljeselskaper og mange mindre selskaper. Dette gjelder spesielt leting i modne områder, men også gradvis i utbygging og drift av nye felt. I de siste konsesjonsrundene har nye selskaper fått økende betydning. Statoil og Hydro fikk i Tildeling i forhåndsdefinert område (TFO) 2006 til sammen 18 prosent av operatørskapene og i 19. konsesjonsrunde 38 prosent av operatørskapene. Dette tilsier at dersom det i årene fremover gjøres funn, vil StatoilHydro være operatør for en mindre andel av disse. Vi ser allerede i dag en slik utvikling ved at de fire største funnene på sokkelen som planlegges utbygd i årene fremover** har andre operatører enn StatoilHydro. Utviklingen går med andre ord mot et økende mangfold av rettighetshavere og operatører på norsk kontinentalsokkel.

Regjeringen mener det er flere forhold som tilsier at StatoilHydro vil operere i tråd med god ressursforvaltning av petroleumsressursene:

  • Selskapets virksomhet i Norge vil i mange år fremover være selskapets hovedvirksomhet. Dette gjelder både videre drift av de store norske olje- og gassfeltene og leting etter nye ressurser.
  • Det er i dag et mangfold av aktører på sokkelen som gradvis bygger opp sin virksomhet.
  • Konsesjonsverket og stemmeregler i utvinningstillatelsene sikrer balansen mellom operatører og rettighetshavere. StatoilHydro vil som operatør være avhengig av å involvere og få tilslutning fra andre rettighetshavere for å fatte beslutninger. 

Sammenslåingen kan likevel påvirke sokkelvirksomheten, noe som regjeringen vil ta hensyn til i forvaltningen av petroleumsressursene. Relevante myndighetsorganer, altså ressurs-, sikkerhets- og miljømyndighetene, vil i tiden fremover vurdere behovet for å gjennomgå sine virkemidler og arbeidsmetoder, samt vurdere hvorvidt disse er tilstrekkelige for å følge opp de ulike myndighetenes ansvarsområder i virksomheten på en fullgod måte.

-Jeg vil som ansvarlig statsråd for forvaltningen av petroleumsressursene se til at myndighetsapparatet som følger opp ressursforvaltningen har den nødvendige kompetansen og kapasiteten til å følge opp petroleumsvirksomheten på en tilfredsstillende måte, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.  

 

*Haleproduksjonsfasen er kjennetegnet ved avtagende produksjon og økende kostnader per produsert enhet.

** Victoria, Skarv, Onyx og Gjøa


Samleside om StatoilHydro