Historisk arkiv

DepKjøps gjennomgang av løpende konsulentavtaler i OED

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Departementet har i dag fått overlevert rapport fra DepKjøps gjennomgang av løpende konsulentavtaler i OED.

Depkjøp konkluderer med at for majoriteten (14 av 22) av kontrakter under kr 500.000 er det ikke gjennomført konkurranse og det er mangelfulle begrunnelser for bruk av unntaksbestemmelsene i anskaffelsesregelverket i en del tilfeller. Videre er anskaffelsesprotokollene mangelfullt utfylt og anskaffelsesprosessen er mangelfullt dokumentert. Krav til skatteattester og HMS-erklæring er heller ikke alltid oppfylt.

Når det gjelder anskaffelser over kr 500.000 er det gjennomgående påpekt beskjedne mangler ved disse anskaffelsene. Disse innkjøpene (18 stk) utgjør i beløp over 85% av OEDs anskaffelser av konsulenttjenester.

Det vil nå bli foretatt en uavhengig juridisk gjennomgang og vurdering av det sammenstilte materialet og Depkjøps vurderinger av OEDs løpende konsulentavtaler.

Med bakgrunn i DepKjøps rapport vil det bli foretatt en umiddelbar innskjerpelse av interne rutiner og styrking av innkjøpsområdet i OED. Dette knytter seg først og fremst til følgende forhold:
- Styrket kvalitetssikring av anskaffelsesprosessen for å påse at kravene om konkurranse oppfylles.
- Styrket kvalitetssikring av anskaffelsesprotokollene og fokus på nødvendig dokumentasjon knyttet til anskaffelser.
- Styrke kapasiteten og kompetansen knyttet til anskaffelsesområdet.

Når det gjelder kontrakten med Eli Arnstad så konkluderer DepKjøp med at det ikke er gjennomført konkurranse og at begrunnelsen for valg av unntaksbestemmelse er mangelfull.

DepKjøp vurderer innholdet i oppdragene til Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse til å være av noe forskjellig art. Det kan derfor argumenteres med at dette er to separate og selvstendige oppdrag og følgelig ikke skulle vært sett under ett.

DepKjøp konkluderer med at kontraktene er gyldige selv om det har skjedd brudd på anskaffelsesregelverket.

Rapporten i pdf