Historisk arkiv

Ingen omgåelse av anskaffelsesregelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I enkelte medier har det blitt hevdet at Olje- og energidepartementet har delt ett konsulentoppdrag i to for å slippe kunngjøre oppdraget i henhold til beløpsterskelen i anskaffelsesregelverket. Olje- og energidepartementet avviser at man på noen måte har søkt å omgå regelverket for offentlige anskaffelser.

I enkelte medier har det blitt hevdet at Olje- og energidepartementet har delt ett konsulentoppdrag i to for å slippe kunngjøre oppdraget i henhold til beløpsterskelen i anskaffelsesregelverket. I desember 2007 inngikk departementet en kontrakt med Eli Arnstad. I samme tidsrom ble det også inngått en annen konsulentavtale. Olje- og energidepartementet ønsker å presisere følgende:

Departementet mener at man ikke på noen måte har søkt å omgå regelverket for offentlige anskaffelser. Departementet avviser at man har delt opp ett konsulentoppdrag. Dette var to selvstendige oppdrag.  De to konsulentavtalene gjaldt departementets arbeid med energiomlegging. Avtalene er knyttet til ulike arbeidsoppgaver og hadde ulikt tidsperspektiv.

Eli Arnstads kontrakt er en rammeavtale som skal være avsluttet innen utgangen av 2008. Hun skal bistå departementet i arbeidet med ulike problemstillinger av strategisk karakter knyttet til energiomleggingspolitikken. Arbeidet omfatter i hovedsak rådgivning og bistand ved presentasjon av ulike deler av energiomleggingspolitikken. I første kvartal har Eli Arnstads tidsbruk vært relativt likt fordelt på arbeid med bygningsdirektivet og bioenergistrategien.

Den andre konsulentavtalen bygger på et konsulentoppdrag fra 2007. Dette oppdraget ble utlyst som en nasjonal konkurranse med forhandlinger. Det ble da inngått en kontrakt med et konsortium som utarbeidet et faglig grunnlagsmateriale for bioenergistrategien. Utredningen ble ferdigstilt 15.11.2007. I forbindelse med utarbeidelse av selve bioenergistrategidokumentet ble to av deltakerne i konsortiet forespurt om videre bistand. Det ble det inngått en konsulentavtale med en av tilbyderne. Bioenergistrategien ble framlagt 01.04.2008 og oppdraget er nå avsluttet.