Historisk arkiv

Styrker ressursforvaltningen – nye gasstariffer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i dag fastsatt nye, lavere tariffer for fremtidige avtaler om behandling og transport av gass for størstedelen av gasstransportsystemet Gassled. Formålet er å legge til rette for god ressursforvaltning på norsk kontinentalsokkel.

- Lavere tariffer i Gassled legger til rette for mer leting, utbygging av flere funn og effektiv ressursutnyttelse på eksisterende felt. Dette er god ressursforvaltning i praksis, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

 Vedtaket om nye tariffer er en konkret oppfølging av viktige prinsipper i ressursforvaltningen: At transport må sees på som et middel og ikke et mål, og at  fortjenesten fra olje- og gassressursene skal tas ut på feltene og ikke i infrastrukturen. Dette er avgjørende for at de samfunnsøkonomisk lønnsomme ressursene skal kunne utvinnes. Samtidig gis eierne en rimelig fortjeneste.

 Tariffene for inngåtte transportavtaler endres ikke. Det er inngått transportavtaler for store deler av kapasiteten i Gassled i mange år fremover, som vil gi eierne betydelige inntekter. Disse inntektene berøres ikke av fastsettelsen av nye tariffer. I tillegg vil eierne få inntekter fra nye transportavtaler.

 Ut fra en helhetsvurdering er de lavere tariffene gitt virkning fra gassåret 2016 (1.10.2016). Ved å fastsette nye tariffer nå legges det godt til rette for riktige beslutninger i næringen.

 - Lavere kostnader for gasstransport styrker konkurransekraften for norsk gass. Samtidig gis eierne i Gassled rimelig fortjeneste, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Redegjørelsen for vedtaket og departementets vurderinger er tilgjengelig på departementets nettsider sammen med endringsforskriften.

Bakgrunn:
Departementet sendte forslag til endring i ”Forskrift 20. desember 2002 nr. 1724 om fastsettelse av tariffer mv. for bestemte innretninger ”,(tariff-forskriften) på høring 15. januar 2013.

Vedtaket er endret på to punkter sammenlignet med det forslaget som ble sendt på høring. De nye tariffene er gitt virkning for transportavtaler som inngås etter forskriftens ikrafttredelse for gass som transporteres eller behandles fra og med gassåret 2016 (1.10.2016). Departementet har blant annet lagt vekt på at de ressursmessige effektene av lave tariffer gjør seg gradvis sterkere gjeldende over tid. Departementet har besluttet å opprettholde tariffene for to rørledninger i rikgassområdet, tariffområdene G (Kvitebjørn gassrør) og H (Norne gassrør).

De nye tariffene er fastsatt ved endring i tariff-forskriften. Endringen i forskriften vil tre i kraft 1.7.2013.

Interessentskapet Gassled eier mesteparten av norsk gassinfrastruktur. Deltakerne i Gassled er:

Petoro AS

45,793 %

Solveig Gas Norway AS

24,756 %

Njord Gas Infrastructure AS

 8,036 % 

Silex Gas Norway AS

 6,102 %

Infragas Norge AS

 5,006 % 

Statoil Petroleum AS

 5,000 %

Norsea Gas AS

 2,261 % 

ConocoPhillips Skandinavia AS

 1,678 % 

DONG E&P Norge AS

 0,983 %

GDF SUEZ E&P Norge AS

 0,304 %

RWE Dea Norge AS

 0,081 %

Operatøren for Gassled er Gassco. Mer informasjon om Gassled og Gassco finnes på www.gassco.no