Historisk arkiv

Samarbeider i kampen mot global oppvarming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Papua Ny Guineas statsminister Michael Somare og Norges statsminister Jens Stoltenberg møttes i Oslo i dag. De to statsministrene diskuterte klimaspørsmål, behovet for å bekjempe avskoging og samarbeid mellom industriland og utviklingsland om å redusere globale utslipp av drivhusgasser.

Papua Ny Guinea har tatt en lederrolle i de internasjonale klimaforhandlingene. Norge er en betydelig bidragsyter til bekjempelsen av avskoging i utviklingsland.

– Samtalen var del av en pågående dialog mellom våre to land om klimaspørsmål. Norge og Papua Ny Guinea er enige om hvor viktig det er å komme frem til et ambisiøst, globalt klimaregime i København neste år, som inkluderer utslippsreduksjoner fra avskoging i u-land, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi er også enige om at rike land må bære den største byrden under et nytt klimaregime. Men samtidig er det nødvendig at utviklingsland tar del i dette arbeidet. Vi berømmer derfor Papua Ny Guinea for å ha tatt en lederrolle blant utviklingslandene hva gjelder klimaforandring, sa Stoltenberg.

– Norges lederskap, både når det gjelder klimaforandring og tropisk skogbruk, bidrar til å utløse et lenge tiltrengt paradigmeskifte, der rike og fattige land skaper en felles visjon for en sunnere verden. For å lykkes må vi tegne opp gamle økonomiske teorier på nytt for å gi jordens økosystemer sin rettmessige verdi – særlig de siste gamle tropiske regnskogene, sier statsminister Michael Somare.

Statsministrene Stoltenberg og Somare møttes torsdag. Foto: SMK
Papua Ny Guineas statsminister Michael Somare og Norges statsminister Jens Stoltenberg møttes i Oslo torsdag. Foto: SMK. 

De to landene er enige om at det er helt nødvendig å bekjempe avskoging for å redusere de globale utslippene av drivhusgasser nok. For å oppnå dette, vil det bli nødvendig å utvikle internasjonale standarder for overvåking, måling og verifisering av utslippsreduksjon fra avskoging og degradering av skog.

Slike tiltak er en prioritet for begge land. Papua Ny Guinea har bedt FNs samarbeidsprogram for reduserte utslipp fra avskoging og degradering av skog (UN-REDD) om støtte i dette arbeidet. Startfasen av dette programmet er fullfinansiert av Norge med 35 millioner USD. Gjennom UN-REDD støtter Norge oppbyggingen av Papua Ny Guineas nasjonale strategi mot avskoging. Mer støtte kan gis til Papua Ny Guinea dersom de kan vise til målbare resultater.

Fakta

  • Papua Ny Guinea har vært en drivkraft i Koalisjonen av regnskognasjoner (Coalition for Rainforest Nations (CfRN)), som arbeider for å styrke arbeidet med å redusere avskoging I viktige regnskogsland i den tredje verden. 
  • Papua Ny Guinea har etablert et klimakontor som har som oppgave å koordinere innsatsen for å redusere avskoging i landet. 
  • Det er 29 million hektar tropisk skog i Papua Ny Guinea, noe som gjør landet til et av de viktigste regnskogslandene.
  • Avskogingen går raskest i Papua Ny Guinea. I følge FNs Mat- og landbruksorganisasjon FAO har om lag 250.000 hektar skog blitt avskoget i landet årlig siden 2000. 
  • Norge har sagt seg rede til å bidra med 550 mill USD (3 mrd NOK) årlig får å redusere utslipp fra avskoging og degradering av skog i den tredje verden. 
  • Norge støtter oppstartsprogrammet under FNs program mot avskoging (UN-REDD) med 35 millioner USD (190 mill NOK).