Historisk arkiv

Forskning og utdanning en verdi i seg selv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Forskning og høyere utdanning er viktig fordi det er det vi skal leve av i framtida, men forskning og utdanning er også en verdi i seg selv. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han innledet på Kunnskapsdepartementets Kontaktkonferanse for Universitets- og høyskolesektoren i dag.

Hovedinntrykket basert på ulike indikatorer for ressursinnsats, er at Norge ligger høyt i internasjonal sammenheng. Statsministeren la i sin tale vekt på at en offensiv forskningspolitikk viktig for Norge som velferdsnasjon. Offentlig finansiert forskning er en forutsetning for utvikling innen de områdene som ikke er markedsstyrt gjennom privat finansiering.

- Vi har mye å være stolte av innen forskning og høyere, men det kommer til å stilles stadig strengere krav til kvalitet og derfor må vi øke presset for å få høyere kvalitet med de ressursene vi bruker, sa statsministeren.


Statsminister Stoltenberg holder åpningsinnlegget på Kunnskapsdepartementets Kontaktkonferanse med Universitets- og høyskolesektoren. Foto: SMK

Norge vil i de kommende årene få flere studenter. De store ungdomskullene som kommer er en ekstra ressurs som Norge har god bruk for.  Få andre vestlige land er i denne heldige situasjonen og dette kan utgjøre en viktig fordel. Statsministeren var tydelig på at dette også stiller større krav til utdanningsinstitusjonene. Kvalitet og relevans av høyere utdanning må holdes på et høyt nivå slik at samfunnet og den enkelte får god nytte av de kunnskapsinvesteringene.

Regjeringen startet tidlig arbeidet med å møte studentveksten, blant annet gjennom St.meld. nr. 44 (2008-2009) Utdanningslinja og i budsjettet 2009 og i RNB 2009 ble det gitt økte bevilgninger til universitets- og høyskolesektoren.