Historisk arkiv

Erklæring etter møte med President Thein Sein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

President U Thein Sein har i kveld hatt møte med Norges statsminister Jens Stoltenberg i presidentpalasset i Naypyitaw.

President Thein Sein har i kveld hatt møte med Norges statsminister Jens Stoltenberg  i presidentpalasset i Naypyitaw. Den pågående fredsprosessen i Myanmar var et av flere samtalepunkter.

President Thein Sein orienterte statsminister Stoltenberg om fremdriften i arbeidet for demokratisk styresett, bærekraftig utvikling og en rettferdig og varig fred i Myanmar.

Presidenten understreket at fred endelig er innenfor rekkevidde, etter mer enn 60 år med borgerkrig, og at det har vært viktig ikke å gi slipp på denne muligheten. Men han sa også at utfordringene landet står overfor, «er kompliserte og vanskelige», og at «ingen må undervurdere det krevende arbeidet og de vanskelige valgene som ligger foran oss».

Han sa videre at fred forutsetter at mange og ulike problemstillinger finner sin løsning, problemstillinger som går igjen i andre fredsprosesser rundt om i verden, eksempelvis økonomisk desentralisering, ressursdeling, språkrettigheter og lovgivning for å håndheve forbud mot diskriminering. Fredsprosessen i Myanmar har imidlertid vært særdeles vanskelig ettersom den har omfattet en rekke væpnede grupper og etniske minoriteter som «alle har sin egen historie og sine egne ønskemål».

Han var bestemt i sin oppfatning om at det i Myanmar «ikke kan bli reell fred uten demokrati og ikke demokrati uten fred».

Presidenten informerte den norske statsministeren om at han vil be arbeidskomiteen for fred om å definere mulige problemstillinger i den videre fredsprosessen i Myanmar. Han sa minister U Aung Min skal innlede en politisk dialog og ha møter med hver av de væpnede gruppene for å be dem definere hvilke problemstillinger de mener det vil være viktigst å fokusere på i fremtidige politiske drøftinger. Dette vil innebære ytterligere et skritt i retning av altomfattende samtaler som kan føre til en endelig fredsløsning.

President Thein Sein takket Norge for trofast støtte til demokrati, menneskerettigheter og fred i Myanmar, og sa at «Norges vennskap har hatt stor betydning og gjort det mulig å komme dit vi er i dag».

Presidenten tok også opp den pågående sekteriske volden i delstaten Rakhine og understreket i den forbindelse Myanmars lange historie som et tolerant samfunn preget av mange og ulike trosoppfatninger. Han tilføyde at han vil gjøre alt som står i hans makt for å få en rask slutt på volden og gjenopprette lov og orden. Og han lovet å finne en løsning på den nåværende situasjonen som er i tråd med internasjonale standarder.


Norges statsminister berømmet presidenten for hans innsats og uttrykte forståelse for det presidenten hadde sagt om de vanskelige utfordringene Myanmar står overfor. Statsministeren forsikret presidenten om at Norge fortsatt vil gi sin støtte til reformprosessen generelt, til den økonomiske utviklingen og arbeidet for fred i Myanmar. Han anerkjente betydningen av presidentens uttrykte vilje til å innlede en inkluderende politisk prosess for å klarlegge problemstillinger som står sentralt i arbeidet for å få i stand en politisk løsning. Norges statsminister understreket betydningen av at prosessen styres av Myanmar, men tilføyde at Norge og det internasjonale samfunn er rede til å støtte arbeidet for fred og en ytterligere demokratisering i Myanmar.