Historisk arkiv

Regjeringens toårsrapport:

- En ny retning for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

På toårsdagen for regjeringstiltredelsen legger Stoltenberg II-regjeringen fram sin statusrapport etter to år. – Denne viser at vi gjør det vi sa vi skulle gjøre. Regjeringen holder løftene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- På område etter område har regjeringen satset på fellesskap. Norge har fått en ny retning. Vi ser resultatene av regjeringens politikk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han trekker fram de store velferdsløftene som noe av det viktigste regjeringen har fått til:  - Over 20 milliarder kroner mer til kommunene gir lokal velferd og lokalt handlingsrom, vi ser at det betyr mer til skole, til eldreomsorg og til andre viktige oppgaver. Målet om full barnehagedekning er snart nådd. Vi er i rute med å få 10 000 flere ansatte i omsorgssektoren og har startet arbeidet med å få 12 000 flere sykehjemsplasser eller omsorgsboliger. Fra neste år vil det for første gang siden sykehusreformen ble innført bli lagt opp til en aktivitetsøkning i sykehusene. Dette får vi til fordi vi bruker de store pengene på de store oppgavene framfor å gi skattelette, oppsummerer Stoltenberg. 

Statsministeren er også fornøyd med resultatlisten for skolene. – Nå kommer endelig de gratis læremidlene i videregående skole, vi har fått på plass frukt og grønt i ungdomsskolen og fra neste høst blir det flere timer i barneskolen. Samtidig øker forskningssatsingen og det opprettes 350 nye stipendiatstillinger ved landets universitet og høgskoler. Vi er ikke i mål, men vi er godt i gang, konstaterer han.  

Andre sentrale områder for regjeringens arbeid i de to årene som har gått har vært nærings- og distriktsutvikling, økt innsats for trygghet og satsning på kultur og frivillighet. Viktige resultater fra rapporten er:

 

  • Vi har fått på plass en tydelig eierskapspolitikk. Vi har slått fast at staten vil stemme nei til etablering av nye opsjoner i selskaper staten er på eiersiden.
  • Økt satsing på veg og jernbane og full bredbåndsdekning fra neste år.
  • Gode jordbruksoppgjør gir grunnlag for bedre inntektsutvikling og et levende landbruk i hele landet.
  • Mer penger til politiet, rekordhøyt opptak til politihøgskolen og halvering av soningskøen, sammen med aktiv innsats for bedre forebygging og styrking av kriminalomsorgen gjør landet tryggere.
  • Vi følger opp kulturløftet, og frivilligheten får bedre vilkår gjennom enklere skatteregler og en ekstra frivillighetsmilliard.

 - Mye er allerede i gang, men vi er utålmodige etter å få til enda mer. Vi skal bruke de neste to årene på de uløste oppgavene, slik at Norge blir et enda bedre land å bo i for alle. Samtidig som vi bygger videre på det arbeidet vi har satt i gang for bekjempelse av fattigdom, konflikt og klimaødeleggelser, sier Stoltenberg.