Historisk arkiv

Fortsatt nedgang i sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Foreløpige tall for utbetalinger av sykepenger i Folketrygden tyder på at sykefraværet fortsetter å gå ned også i andre kvartal. – Dette er svært positivt. Ikke først og fremst fordi utgiftene reduseres, men fordi god helse er viktig for den enkelte og fordi arbeidskraften er vår viktigste ressurs, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale på fagligpolitisk konferanse på Sørmarka i dag.

Sykefraværet er redusert med 8,9 prosent fra første kvartal 2009 til første kvartal i år.

Dersom reduksjonen i sykefraværet fortsetter vil sykepengeutgiftene i Folketrygden bli i størrelsesorden 2,5 milliarder kroner lavere i år enn det som ble anslått så sent som i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai.

- Det er flere grunner til at fraværet går ned, en del skyldes at den vanlige sesonginfluensaen ikke kom i vinter. Men mye tyder på at økt oppmerksomhet rundt sykefraværet og den forsterkede avtalen om Inkluderende Arbeidsliv har vært viktig. NAV melder om at antall dialogmøter med sykmeldte har økt med 75 prosent fra i fjor til i år, og det har også vært en økning i bruken av gradert sykmelding, sier statsministeren.

- Statsbudsjettet for 2011 vil bli et budsjett hvor arbeid står i fokus og vi skal bidra til at endra flere settes i stand til å komme i jobb. Vi vet at langvarig sykefravær er en inngangsport til vandringen gjennom trygdesystemet som for mange ender med uførepensjon, sier statsministeren.