Historisk arkiv

Polarskuta Gjøa på plass i eget vernebygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Med Gjøa trygt plassert under tak, er et verdifullt maritimt minne over norsk polarhistorie sikret for kommende generasjoner. Roald Amundsens ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen er en viktig del av historien om norske polarhelter som satte Norge på kartet. Samtidig spilte de en betydelig rolle i byggingen av en ung norsk nasjon, sa statsminister Jens Stoltenberg under åpningen av vernebygget over polarskuta Gjøa på Frammuseet i dag.

Roald Amundsen var den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen i én ekspedisjon. Det gjorde han med polarskuta Gjøa fra 1903 til 1906.

Gjøa har vært gjenstand for stor internasjonal interesse. I 1909 ble den satt på land og utstilt i San Fransisco og ble først i 1972 bragt tilbake til Norge og plassert ute ved Frammuseet på Bygdøy. Skuta har de siste årene vært utsatt for betydelig slitasje som følge av vekslende værforhold. Med vernebygget på plass, sikres skuta mot videre nedbryting. Bygget bidrar også til at Frammuseet kan presentere en større bredde av den norske polarhistorien for et internasjonalt publikum.

Regjeringen har bidratt med 24 millioner kroner for å realisere bygget og samtidig modernisere Frammuseet. Myndighetenes støtte kommer på toppen av en viktig nasjonal dugnad for å sikre norsk polarhistorie. 

– Gjenstander forteller gjerne mer enn ord. Derfor er det viktig å bevare Gjøa slik at de mange utenlandske besøkende og kommende generasjoner kan bli kjent med den rollen Norge har spilt internasjonalt i Arktis. Gjøa blir sammen med Fram bindeleddet til den aktiviteten norske fagmiljøer og verdiskapere står for i polarområdene i dag, sa statsministeren etter åpningen.