Historisk arkiv

Nordmenn er mer fornøyd med likestillingsarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Nordmenn er nå langt mer fornøyd med myndighetenes tilrettelegging for likestilling mellom kvinner og menn enn for tre år siden, viser Innbyggerundersøkelsen 2013.

- Dette skal vi glede oss over og være stolte av. Regjeringen har sørget for full barnehagedekning og en kraftig utvidelse av pappapermisjonen. Dette er viktige tiltak som fremmer likestilling i arbeidslivet og familielivet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Spørsmålet om tilrettelegging for likestilling mellom menn og kvinner oppnår 74 poeng av 100, mot 65 poeng i 2010. Det betyr at innbyggerne nå er fornøyde med tilretteleggingen for likestilling, mens de i 2010 bare var delvis fornøyd. Økningen på hele ni poeng er den største enkeltvise endringene i undersøkelsen fra 2010 til 2013.

For nøyaktig 100 år siden, 11. juni 1913, vedtok Stortinget allmenn stemmerett og ga kvinner fulle demokratiske rettigheter på lik linje med menn. På 100-årsdagen trekker statsminister Stoltenberg fram de ferske tallene fra innbyggerundersøkelsen som et tegn på at det går i riktig retning i Norge.  

- Et likestilt, åpent og inkluderende samfunn er noe vi alle tjener på. Når kvinner og menn har like muligheter gir det høyere livskvalitet for oss alle, sier Stoltenberg.

Samtidig minner statsministeren om at vi ikke er i mål, selv om Norge er blant verdens mest likestilte land.

- Det er fortsatt et stykke igjen til full likestilling. Vi ser i dag utfordringer blant annet i næringslivet, i unges utdanningsvalg og ved at det fortsatt er lønnsforskjeller mellom kvinnedominerte og mannsdominerte yrker som ellers er sammenliknbare, sier Stoltenberg. 

Fakta om Innbyggerundersøkelsen:

  • Regjeringens og forvaltningens egen innbygger- og brukerundersøkelse. Den største utvalgsundersøkelsene av forvaltningen i Norge.
  • Gjennomført av TNS Gallup på oppdrag for Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT).
  • 30 000 tilfeldig personer over 18 år er trukket fra Folkeregisteret hvorav 11 141 (41 prosent) besvarte skjemaet.
  • Spørsmålene i undersøkelsen omfatter blant annet inntrykk av å bo i kommunen, inntrykk av å bo i Norge, inntrykk av statlige, kommunale og fylkeskommunale tjenester. Innbyggerundersøkelsen spenner over en rekke tjenestetyper innen oppvekst, utdanning, helse og omsorg, inkludering i fellesskapet, trygghet, økonomi, samferdsel og kommunikasjon.
  • Undersøkelsen presenteres i sin helhet av fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud og Difi-direktør Hans Christian Holte onsdag 12. juni kl. 08.30.