Historisk arkiv

Norge sletter gjeld fra skipseksportkampanjen (1976-80)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen har slettet Egypts, Ecuadors, Perus og Jamaicas gjenværende skipseksportgjeld til Norge, ved ensidige erklæringer og uten at det stilles betingelser for gjeldssletten. Slettingen ble vedtatt av Stortinget 6. desember 2006 og formelt godkjent av Kongen i Statsråd2. mars.

Regjeringen slettet i dag Egypts, Ecuadors, Perus og Jamaicas gjenværende skipseksportgjeld til Norge, ved ensidige erklæringer og uten at det stilles betingelser for gjeldssletten. Slettingen ble vedtatt av Stortinget 6. desember 2006 og formelt godkjent av Kongen i Statsråd i dag.

Sierra Leone forhandlet med Parisklubben i januar 2007 og vil få all sin bilaterale gjeld slettet, inkludert 61 mill. kroner som er norsk skipseksportgjeld.

Svært mange av prosjektene fra skipseksportkampanjen viste seg ikke å være økonomisk bærekraftige, slik at statsgarantier ble utløst og den norske stat ble fordringshaver. Det er bred enighet om at skipseksportkampanjen representerte en feilslått utviklingspolitikk. Norge har som kreditor et medansvar for den resulterende gjelden. 

De samlede utestående fordringer på Ecuador, Egypt, Jamaica, Peru og Sierra Leone er på 498,4 mill. kroner. (437,4 eksklusiv Sierra Leone). De økonomiske konsekvensene av en ettergivelse av disse fordringene vil være reduserte framtidige innbetalinger fra de aktuelle landene og tilsvarende reduserte inntekter over statsbudsjettet. Ecuador og Sierra Leone vil etter dette ikke ha gjenværende gjeld til Norge. 

I tråd med den etablerte finansieringsløsningen for Handlingsplan om gjeldslette for utvikling legger Regjeringen opp til at slettingen av skipseksportgjelden gjennomføres uten bevilgning over bistandsbudsjettet og uten å rapportere de ettergitte beløpene til OECD/DAC som utviklingsbistand (ODA). Med unntak av Sierra Leone vil slettingen av skipseksportgjelden heller ikke belaste finansieringsrammen for Handlingsplan om gjeldslette for utvikling. 

Den ensidige slettingen av skipseksportgjelden Ecuador, Egypt, Peru og Jamaica har til Norge skjer utenfor rammen av samarbeidet med andre kreditorland i Parisklubben. I denne spesielle saken mener Regjeringen at det er grunn for Norge til å ta en selvstendig vurdering.