Historisk arkiv

Utenriksdepartementet inngår samarbeidsavtale med Flyktninghjelpen om beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementets avdeling for FN, fred og humanitære spørsmål, Geir O. Pedersen, og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson har signert en samarbeidsavtale om beredskapsoppdrag.

Ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementets avdeling for FN, fred og humanitære spørsmål, Geir O. Pedersen, og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson signerte i dag en samarbeidsavtale om beredskapsoppdrag. 

- Flyktninghjelpen har i en årrekke mottatt enkelttilskudd fra UD til ulike beredskapsoppdrag for FN og andre organisasjoner som må respondere raskt på Flyktninghjelpens Elisabeth Rasmusson og ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen etter at avtalen med UD var signert. Foto: Bjørn Svenungsen, UDhumanitære kriser. En samling av disse tilskuddene i en flerårig avtale vil være arbeidsbesparende for begge parter og gjøre det mulig for UD å bruke beredskapsordningene som et strategisk virke­middel i den humanitære bistanden. Av praktiske grunner har man valgt å kalle den nye beredskapsordningen Norcap, sier ekspedisjonssjef Pedersen.  

-  Målet har vært å få på plass en avtale som forenkler og effektiviserer departementets forvaltning av beredskapsoppdrag. Samtidig skal den gi større forutsigbarhet for Flyktninghjelpen og ivareta departementets behov for fleksibilitet. Avtalen vi har signert i dag imøtekommer dette og jeg er derfor svært tilfreds med å kunne inngå denne avtalen, sier Geir O. Pedersen. 

Til grunn for valget av Flyktninghjelpen som samarbeidspartner på beredskapsområdet ligger flere utredninger; Norads evaluering av Noreps (Norwegian Emergency Preparedness System) fra 2007; en ekstern vurdering av beredskapsstyrkens mandat og ramme­verk, og en ekstern utredning av Flyktning­hjelpens samarbeid med FN. Av alle utredningene går det frem at Flyktninghjelpen har et meget omfattende og velfungerende samarbeid med FN, og at beredskaps­oppdrag spiller en sentral rolle i samarbeidet. 

De ulike beredskapsstyrkene man har i dag gjør det mulig for Norge å bidra med nøkkelpersonell til internasjonale organisasjoner ikke bare innenfor det humanitære systemet, men også til organisasjoner eller delegasjoner som har til formål å overvåke freds­prosesser eller staters respekt for demokrati og menneskerettigheter. Eksempler på slike oppdrag er valgobservasjon, TIPH, sivil deltakelse i Monuc og spesialoppdrag i regi av OSSE.